Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Državna ureditev Bosne in Hercegovine je posebna, saj je država sestavljena iz dveh entitet: Republike Srbske in Federacije Bosne in Hercegovine ter posebne administrativne enote – distrikta Brčko. Posledično v različnih delih BiH pogosto veljajo različni predpisi. Tako je tudi na področju kemikalij.

V Republiki Srbski tako že od leta 2009 veljajo predpisi o kemikalijah in biocidih, ki temeljijo na predpisih Evropske unije. V Federaciji Bosne in Hercegovine je bilo to področje delno urejeno šele leta 2020 s sprejetjem Zakona o kemikalijah. Med tem pa v distriktu Brčko ne obstajajo ustrezni predpisi o kemikalijah. Zaradi vsega navedenega je stanje na trgu Bosne in Hercegovine še dodatno zapleteno.

Kakšne so torej obveznosti oseb, ki sodelujejo v prometu s kemikalijami v Bosni in Hercegovini?

Če ste med podjetji, ki izvažate v Bosno in Hercegovino, potrebujete uvoznika s sedežem v Bosni in Hercegovini. Poglejmo podrobneje:

  • V Republiki Srbski mora biti uvoznik vpisan v Register proizvajalcev in uvoznikov kemikalij, ki ga vodi pristojni organ. Seveda mora v ta namen uvoznik izpolnjevati določene pogoje. Prav tako mora uvoznik imenovati kvalificiranega svetovalca za kemikalije.
  • V Federaciji BiH mora uvoznik določenih kemikalij, tj. strupov (termin iz starega Zakona o prometu s strupi, ki še vedno velja), od pristojnega organa pridobiti sklep/dovoljenje za opravljanje takšne dejavnosti ob predhodnem preverjanju izpolnjevanja pogojev za to dejavnost.
  • Če določene kemikalije, ki se uvažajo v Bosno in Hercegovino, veljajo za predhodne sestavine za proizvodnjo opojnih drog, so v skladu s posebnimi predpisi potrebna dodatna dovoljenja.

Se vam zdi, da je potrebnih veliko dovoljenj?

Še vedno se ukvarjamo izključno z uvoznikom. Vrste kemikalij, ki se uvažajo, se do sedaj sploh še nismo dotaknili. Opozarjam, da morajo vse navedene pogoje izpolniti tudi domači proizvajalci kemikalij.

Naj bo to dovolj za danes. Prihodnjič nadaljujem z drugim (od treh prispevkov). Povedala vam bom kaj več o tem kakšne so zahteve v BiH za specifične kemikalije.

Če ste ob prebiranju spoznali da potrebujete pomoč v BiH potem me pokličite +387 65 641 373 ali pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi Biocidi | 19. Nov 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.