Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pred nekaj dnevi sem pisala o novostih, ki naj bi jih prinesla nova Uredba o embalaži in odpadni embalaži.

Zakaj sem uporabila »naj bi«?

Ker sem v vmesnem času pridobila kar nekaj informacij, ki začetek veljavnosti Uredbe o embalaži in odpadni embalaži (UL RS, št. 54/2021) postavljajo pod vprašaj.

Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi se namreč datum začetka zamaknil – točen datum zaenkrat še ni znan.

Razlog je v tem, da imajo številna podjetja v Sloveniji velike težave zaradi implementacije te Uredbe v prakso. To pa pomeni, da naj bi bila zaradi tega Uredba o embalaži in odpadni embalaži v delu, ki predpisuje obvezno označevanje embalaže, spremenjena.

Izbrskali smo tudi dokument (Uredba o spremembi uredbe o embalaži in odpadni embalaži), kjer je navedena ta sprememba – preko te povezave, si dokument lahko prenesete direktno na računalnik.

Po dosedaj preverjenih (vendar še vedno neuradnih) informacijah naj bi bilo  navajanje vrste embalaže tudi v prihodnosti prostovoljno.

V preteklem prispevku sem tudi zapisala, da »edina izjema je bila Hrvaška, kjer je to označevanje že sedaj obvezno«. Ta informacija ni več točna. Tudi na Hrvaškem je po novem to označevanje prostovoljno. Razlog za spremembo – prehod iz obveznega v prostovoljno – so bile težave podjetij pri izpolnjevanju te zahteve.

Druga novica v zvezi s tem pa se nanaša na Italijo. V tem primeru pa naj bi Italija to označevanje embalažnega materiala predpisala kot obvezno. Tudi v tem primeru se omenja rok, in sicer od 1.1.2022 naprej.

Moj nasvet ob tem pestrem dogajanju?

Glede na dolgoročno smer razvoja zakonodaje in različnih zahtev posameznih držav EU je moje priporočilo precej samoumevno. Zaradi ustreznejšega ravnanja z vašo odpadno embalažo na etiketo čim prej dodajte ta znak o vrsti embalaže, pa čeprav bo v Sloveniji to najbrž še naprej ostalo prostovoljno. S tem boste podjetjem, ki se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo odpadne embalaže, omogočili lažje prepoznavanje in recikliranje embalaže.

Če imate kakršnokoli vprašanje glede označevanja vaših proizvodov, mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 19. Oct 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.