Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V osnovi velja, da morajo biti vse informacije, ne glede na poreklo varnostnega lista (VL), v dokumentu navedene v skladu z zakonodajo.

Oblika oz. način, kako so te informacije navedene, pa se lahko razlikuje glede na geografsko poreklo.

Z drugimi besedami to pomeni, da je struktura VL točno predpisana in znana. Npr. v Evropski uniji obliko VL določa Uredba (ES) št. 1907/2006 (Uredba “REACH”), v Združenih državah Amerike pa 2012 OSHA Hazard Communication Standard (29 CFR 910.1200).

Zaporedje, poimenovanje in številčenje oddelkov in pododdelkov, ki se morajo uporabiti v VL, je tako zakonsko definirano.

Do razlike lahko pride predvsem v vsebini, saj v Ameriki veljajo drugačni kriteriji za razvrščanje kemikalij kot v Evropi.

Zakaj je to pomembno?

Večkrat smo v roke dobili ameriški VL, ki se po obliki in vsebini razlikuje odevropskega.

Naročnik to opazi, ko dobi v roke izdelan evropski VL (katerega osnova je bil dostavljeni originalni ameriški VL).

Sledi pojasnevanje, zakaj se naš izdelani VL recimo v oddelku 2 razlikuje od originalnega ameriškega.

Kaj torej pomeni, če bi originalni ameriški VL enostavno prevedli?

Če bi upoštevali ameriški VL in ga enostavno prevedli v enega izmed evropskih jezikov, bi s tem kršili evropsko zakonodajo. Zato je poznavanje evropske in lokalne zakonodaje izrednega pomena, če želite nemoteno poslovati.

Če potrebujete pomoč pri zagotavljanju skladnosti VL z zakonodajo, smo vam z veseljem na razpolago.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 18. Oct 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.