Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Nekaj dejstev za lažjo presojo.

Dobavitelj je priglasil svoj biocidni proizvod v Sloveniji, brez dobavitelja, ki je na seznamu dobaviteljev aktivne snovi v skladu z Uredbo (ES) št. 528/2012 po 95. členu. Takrat je bil ta biocid vpisan v register biocidnih proizvodov. Kasneje se je zaradi sprememb zakonodaje ta biocidni proizvod brisal iz registra. To pomeni, da se sedaj ne sme prodajati, niti uporabljati kot biocidni proizvod, saj ta proizvod ni več v uradnem registru.

(Več o tem kako dobava aktivnih snovi po 95. členu vpliva na morebitno poslovanje smo pisali tukaj, tukaj in tukaj).

Kaj torej ta situacija pomeni za kupca, ki ima še pri sebi takšen izdelek? Ali ga lahko uporablja ali pa celo prodaja naprej?

Glede na pridobljene preverjene informacije je odgovor ne. Takšnega izdelka ne smete še naprej prodajati ali uporabljati.

Dve pravni podlagi na katerih temelji moje mnenje.

Prvič, v 7. členu Uredbe o zvajanju uredb (EU) o dostopnosti biocidnih proizvodov na trgu in njihovi uporabi, pravi, da »Inšpektor za kemikalije poleg pooblastil po splošnih predpisih o inšpekcijskem nadzoru za izvajanje Uredbe 528/2012/EU in te uredbe prepove dostopnost biocidnega proizvoda na trgu in njegovo uporabo:

  1. če ni vpisan v nacionalni register ali nima dovoljenja, izdanega v skladu s 17. členom Uredbe 528/2012/EU in to uredbo«.

Že ta prvi od sicer 7 točk, ki jih navaja zgoraj omenjeni 7. člen kaže na jasno razmejitev med tem kdaj se sme in kdaj ne sme prodajati ali uporabljati nekega biocida.

Poglejmo še na portal Spot. Tudi tukaj lahko v poglavju »Dostopnost na trgu in uporaba biocidnih proizvodov«, najdemo navedbo, ki pravi »Biocidni proizvodi ne smejo biti dostopni na trgu oziroma se ne smejo uporabljati, razen če je bilo za to izdano dovoljenje«.

Ker biocid ni vpisan v trenutno veljvni register, to pomeni, da proizvod nima veljavnega dovoljenja in se ga ne sme uporabljati oziroma prodajati.

Imate tudi vi kakšno vprašanje o biocidih. Pošljite mi ga na luka.rifelj@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 08. Oct 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.