Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Veliko se je spremenilo od predstavitve Chemius-a leta 2006.  
 
Chemius smo sprva naredili za lastne potrebe. Trg v tistem času namreč ni ponujal nobenih podobnih orodij. Izdelava in upravljanje kemijske dokumentaijce je bila in je še vedno naša ključna dejavnost. Zato smo vedeli, zakaj že takrat potrebujemo najboljše možno orodje in kako bo to orodje pomembno pomagalo našim strankam.   
 
Kmalu zatem, ko smo začeli upravljati varnostne liste, etikete in navodila za varno delo, smo ugotovili, da se tako velika in majhna podjetja soočajo z enakimi izzivi. Utapljajo se v množici PDF-jev, ne vedo, kje oz. kdo je odgovoren za zadnji veljaven varnostni list, ali so novi varnostni listi usklajeni z etiketami, ali so varnostne liste poslali svojim odjemalcem … 
 
Chemius smo tekom let razvijali vedno z mislijo predvsem na želje in potrebe naših strank. To pomeni, da smo dodali nekatere zanimive funkcije za izboljšanje njihove uporabniške izkušnje.  Med drugim smo dodali logotip na varnostne liste ali nalepke, kodo QR za neposreden dostop do dokumentacije, etikete v več jezikih, izračune ADR za transportne dokumente in številne druge funkcije, ki vam prihranijo veliko časa in energije. 
 
Na krilih uspeha, ki smo ga dosegli s storitvijo ChemiusExpert, smo zaznali, da je čas, da nekaj storimo glede prihodnosti orodja Chemius. Gre za količino dokumentov, ki se je nabrala tekom let. Sedaj upravljamo več kot 57.000 izdelkov in njihove varnostne liste v 30 jezikih. Zaradi tega trenutni sistem ali Chemius 1.0 postaja počasen in težji za uvajanje novih zamisli.  

Zato smo se odločili, da bomo na novo spisali celoten sistem – odločitev, ki kljubuje uveljavljeni in prepoznani mantri v industriji. Toda prepričani smo bili, da bo Chemius 2.0 – povsem drugačen izdelek, a z istim ciljem – znova znatno vplival na zadovoljstvo naših strank.  

Po štirih letih razvoja smo sedaj na stopnji obsežnega testiranja. Zasnova izdelka in tehnična arhitektura prehajata na stopnjo, na kateri bo izdelek pripravljen na spopad z novimi izzivi.  

Leta 2010 smo premaknili meje kemijske zakonodaje. Uvedli smo namreč aktivno upravljanje kemičnih dokumentov – storitev, ki smo jo poimenovali ChemiusExpert. Z njo smo statične PDF-je pretvorili v žive dokumente. Toda sistem je bil še vedno zasnovan na dokumentih, ki temeljijo na zahtevanih specifikacijah.  
 
Toda marsikaj se je spremenilo in kakovost varnostnih listov ne predstavlja več zahtevnejšega dela. Varnostni list, če je upravljanje podatkov izvedeno pravilno, je zgolj stranski izdelek. Vem, da je to precej drzna trdive, zato dovolite, da vam jo na kratko razložim.  

Varnostni list je sila uporaben, dobro strukturiran vir podatkov. Tega nihče ne zanika. Varnostni list je zakonsko obvezen dokument, ki ga mora dobavitelj priskrbeti svojih strankam. Na drugi strani so varnostni listi ključni vir informacij za prejemnike, za načrtovanje in razvoj ukrepov za zaščito ljudi ter okolja.   

Kljub temu je dejstvo, da nihče pravzaprav ne potrebuje varnostnih listov. Ljudje potrebujejo informacije, ki jih VKLJUČUJEJO ti dokumenti, in varnostni list je zgolj kanal za prenos informacij.  

Tako PDF pravzaprav nima nobene informacijske vrednosti, razen če ga ne odprete in preberete. S takšnim zavedanjem smo se lotili razvoja Chemius 2.0. Razvili smo ga na temeljih digitalizacije postopkov, s pomočjo katere lahko dostopate do informacij, ki jih potrebujete, v obliki, ki jo lahko uporabite v postopku.   

Sedaj lažje razumete, zakaj smo za razvoj porabili štiri leta. Gre za počasen, toda namenski postopek podprt z rednim testiranjem. Morda se sprašujete, kako je to mogoče, če ste uporabljali Chemius 1.0. Vzeli smo si potreben čas, saj smo želeli zasnovati prilagodljiv, zmogljiv sistem, ki ostaja zvest svojemu namenu, a obenem znova – tako kot leta 2010 – premika meje upravljanja s kemijsko dokumentacijo.  

 In približujemo se koncu poti. Ne morem vam povedati, kako težko pričakujem uradno predstavitev Chemius 2.0.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 16. Sep 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.