Kdaj morate posredovati PCN in ustvariti kode UFI? TUKAJ >>

Večkrat prejmemo vprašanje, kaj pomenijo t.i. ATP k Uredbi CLP. ATP je kratica za »Ammendment to technical progress« - z namenom njene prilagoditve tehničnemu in znanstvenemu napredku. 

Tukaj je seznam urejen po časovnem zaporedju (na vrhu tisti, ki najprej stopijo v veljavo): 

Evropska agencija za kemikalije (ang. ECHA) je pripravila Excel tabele, ki vsebujejo posodobitve usklajene klasifikacije in označevanja nevarnih snovi (ang. harmonised classification and labelling of hazardous substances).Te posodobitve so na voljo v preglednici 3 Priloge VI k Uredbi CLP:  

(S klikom na zgornje povezave dostopate do angleške verzije dokumentov). Ob tem opozarjam, da so edine pravo zavezujoče razvrstitve tiste v zgoraj omenjenih uredbah. Seznami z ECHE so neuradni vir in zato pri prebiranju teh svetujem previdnost. 

Kaj torej vse te ATP tabele in datumi pomenijo?  

Tri stvari.  

Prvič, informacije ali dopolnitve v tabelah je potrebno pregledati. Drugič, potrebno je ugotoviti, ali se te dopolnitve nanašajo na vas in vaše proizvode. Tretjič, do zgoraj omenjenega roka (npr. 12. ATP je bilo potrebno uskladiti do 17. oktobra 2020) je potrebno varnostne liste in etikete uskladiti s temi spremembami (če ste v drugem koraku ugotovili, da te spremembe vplivajo na vaše proizvode). 

Poglejmo konkreten primer. Kaj je recimo sprememba Uredbe CLP (12. ATP) pomenila v praksi? 

Če ste dobavitelji zmesi ali snovi je bilo najbolj pomembno, da ste takrat zahtevali nove varnostne liste od svojih dobaviteljev oziroma proizvajalcev. Po prejemu le-teh, ste preverili, če se je kaj spremenilo od zadnje različice (razvrstitev oziroma označitev). 
 
Od 17. oktobra 2020 so morali že biti vsi proizvodi, za katere je to zahtevano, označeni in razvrščeni v skladu s kriteriji CLP, ki jih je posodobil 12. ATP. 

Če ste na drugi strani formulator zmesi, je bil naš nasvet ravno tako zahtevati varnostne liste za vaše surovine, ki morajo biti razvrščene v skladu z 12. ATP-jem. Če so dobljeni varnostni listi bili posodobljeni, pa ste morali še vedno preveriti razvrstitve vaših proizvodov. 

V kolikor se je razvrstitev proizvodov spremenila, ste morali posodobiti varnostne liste za te proizvode in jih tudi ustrezno na novo označiti. 

Ta postopek bi morali ponoviti pri vsaki ATP spremembi, če ne želite imeti težav pri inšpekcijskih pregledih. Zato je bistveno redno spremljanje kemijske zakonodaje in pravočasno ter ustrezno reagiranje. 
 
Če pa nimate potrebnega časa in energije za tovrstno početje, lahko varnostne liste še vedno prepustite nam in to mi urejamo za vas. Vse kar je potrebno je en kratek e-mail in pomagali vam bomo. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi Ostalo | 12. Aug 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.