Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Evropska komisija je v predvčerajšnjem Uradnem listu Evropske unije objavila izvedbeni sklep o neodobritvi nekaterih aktivnih snovi v biocidnih proizvodih v skladu z Uredbo (EU) št. 528/2012 Evropskega parlamenta in Sveta (v skladu z “Uredbo BPR”).

Aktivne snovi, navedene v Prilogi izvedbenega sklepa, niso odobrene za vrste biocidnih proizvodov iz navedene priloge. Primer: bronopola ne bo več mogoče uporabljati kot aktivno snov v biocidnih proizvodih vrste 9.

Gre za naslednje kombinacije aktivnih snovi/vrst proizvodov se ne odobrijo – seznam je dostopen tudi v prilogi tukaj:

tabela1

tabela1

Kaj torej to pomeni za vas?

Ta sklep začne veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije – torej 23. avgusta 2021.

Najprej preverite ali vaši priglašeni proizvodi vsebujejo zgoraj navedene aktivne snovi. Če je odgovor pritrdilen, potem jih v kratkem ne boste smeli več prodajati.
Pomembno je, da z datumom veljavnosti (23.8.2021) vaši proizvodi ne bodo avtomatsko izbrisani iz registraw biocidnih proizvodov .V Sloveniji bo namreč Urad RS za kemikalije določi datum, do kdaj se omenjene biocidne proizvode lahko še daje na trg.

Če še enkrat povzamem. Izvedeni sklep komisije (EU) 2021/1283 pomeni, da biocidni proizvodi, ki so sedaj priglašeni pod navedeno vrsto proizvoda in vsebujejo kot aktivno snov samo eno (ali več) od navedenih neodobrenih aktivnih snovi, ne bodo smeli biti več dostopni na trgu po roku, ki ga bo določil Urad RS za kemikalije. Po tem roku, bo jihbo izbrisal iz registra biocidnih proizvodov.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Biocidi | 05. Aug 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.