Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Preden se lotimo izjem, najprej na hitro ponovimo, kdo je zavezanec za prijavo snovi v izdelkih. Pri tem razlikujemo dve obveznosti obveščanja:

 • Obveznost obveščanja agencije ECHA v skladu z uredbo REACH
 • Obveznost obveščanja agencije ECHA v skladu z okvirno direktivo o odpadkih (zbirka podatkov SCIP)

Poglejmo najprej prvo opcijo.

Obveznost obveščanja agencije ECHA v skladu z uredbo REACH

V osnovi velja, da so zavezanci proizvajalci  in uvozniki v EU in EGP, ki izpolnjujejo naslednja dva pogoja, kar zadeva kandidatne snovi v njihovih izdelkih:

 • snov je v izdelkih prisotna v masnem deležu nad 0,1 %;
 • skupna letna količina snovi, prisotne v izdelkih, znaša več kot 1 tono.

Če sta izpolnjena omenjena dva pogoja morajo agenciji ECHA prijaviti snovi, ki se nahajajo na seznamu kandidatnih snovi.

Pri tem je potrebno upoštevati še časovni rok. Podjetja morajo namreč snov prijaviti najkasneje šest mesecev po vključitvi snovi na seznam kandidatnih snovi.

Sedaj, ko vemo kdo in do kdaj mora prijavti snovi, pa poglejmo še izjeme.

Prijava ECHA ni potrebna v dveh primerih.

Prvič, če lahko izdelovalec ali uvoznik izdelka izključi izpostavljenost ljudi in okolja zadevni snovi pri običajnih ali razumno predvidljivih pogojih uporabe izdelka, vključno pri odstranjevanju. V takih primerih morajo izdelovalci ali uvozniki prejemniku izdelka priskrbeti ustrezna navodila.

In drugič, če je snov za isto uporabo že registriral proizvajalec ali uvoznik v EU.

Sedaj pa je čas, da pogledamo še drugo opcijo glede obveznosti obveščanja.

Obveznost obveščanja agencije ECHA v skladu z okvirno direktivo o odpadkih (zbirka podatkov SCIP)

V tem primeru so zavezanci za poročanje dobavitelji izdelkov iz EU,  če je kandidatna snov v izdelkih prisotna v masnem deležu nad 0,1 %. Tukaj pogoj skupne letne količine ne velja. To pomeni, da je potrebno izvesti prijavo ne glede na skupno količino.

V tem primeru morajo dobavitelji agenciji ECHA predložiti zahtevane informacije o teh izdelkih ob dajanju na trg EU. Informacije se vključijo v bazo SCIP - več o tem tukaj. To zagotovi, da so informacije o teh izdelkih, ki vsebujejo snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost, na voljo potrošnikom in upravljalcem z odpadki.

Upam, da vam sem vam s tem kaj pomagal pri obladovanju SVHC in SCIP področja. Če še vedno potrebujete mojo pomoč, pa me lahko kontaktirate.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 04. Aug 2021

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.