Kdaj morate posredovati PCN in ustvariti kode UFI? TUKAJ >>

V zadnjih mesecih dobivam veliko vprašanj na temo SVHC in SCIP poročanja.

Če ste novi na tem področju, potem priporočam, da si preberete spodnje tri prispevke, ki vam bodo olajšali razumevanje SVHC in SCIP področja:

Danes pa na začetek, ker je ravno vprašanje namena ali cilja oblikovanja SCIP podatkovne zbirke eno prvih, ki ga dobim ob stiku z vami.

Torej, podatkovna zbirka SCIP ((Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products)) ima po ECHA tri temeljne cilje:

 1. zmanjšati nastajanje odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi, s podpiranjem zamenjave snovi s seznama kandidatnih snovi v izdelkih, ki so dani na trg EU,
 2. dati na voljo informacije za nadaljnje izboljšanje postopkov obdelave odpadkov,
 3. omogočiti pristojnim organom spremljanje uporabe snovi, ki vzbujajo zaskrbljenost, v izdelkih in uvesti ustrezne ukrepe v celotnem življenjskem ciklu tovrstnih izdelkov, tudi na stopnji odpadkov.

Ključna beseda tukaj so »odpadki«.

Kljub temu, da je Uredba REACH že do sedaj od dobaviteljev izdelkov, ki vsebujejo snovi s seznama kandidatnih snovi v koncentracijah višjih od 0,1 % m/m zahtevala, da vsem vzdolž dobavne verige in potrošnikom na zahtevo zagotovijo dovolj informacij za varno uporabo teh izdelkov, pa te informacije niso prišle do upravljalcev odpadkov.

Podatkovna zbirka SCIP je zato poskus boljšega pretoka relevantnih informacij do konca življenskega cikla nekega proizvoda; to je do točke, ko posamezni izdelki dosežejo stopnjo odpadkov ali ko ob koncu uporabne dobe postanejo odpadki.

Podatkovna zbirka SCIP tako zagotavlja, da bodo enake informacije, kot so na voljo v dobavnih verigah, na voljo tudi upravljavcem odpadkov. Zato mora mora od 5. januarja 2021 vsak dobavitelj izdelka na trgu EU, ki vsebuje snov:

 • ki vzbuja veliko zaskrbljenost (SVHC), s seznama kandidatnih snovi,
 • in katere koncentracija je višja od 0,1 % masnega odstotka (m/m),

predložiti informacije o takem izdelku agenciji ECHA.

Toliko o ozadju nastanka in ciljih podatkovne zbirke SCIP in z njimi povezanimi obveznostmi.

 Če potrebujete pomoč pri teh aktivnostih me kontaktirajte. Vsakodnevno pomagamo številnim podjetjem in verjamem, da lahko hitro in učinkovito pomagamo tudi vam.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 03. Aug 2021

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.