Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Podjetja iz različnih razlogov spreminjajo imena proizvodov. Velikokrat pri tem ostaja receptura oziroma formulacija takšnega izdelka nespremenjena. Najpogostejši razlog za takšne »posodobitve« imen so vsekakor marketinške narave.  

S tem pa se pojavi vprašanje kako na take spremembe gleda Urad za kemikalije (URSK). Nastanejo s takšno spremembo kakšne dodatne obveznosti do URSK-ja? 

Sprememba imena proizvoda je za URSK nov proizvod. To pa pomeni, da je potrebno tak proizvod na novo prijaviti na URSK-ju. (Gre za t.i. elektronsko sporočanje podatkov z uporabo spletne aplikacije ISK).  

S to »spremembo« se lahko pojavi še ena obveznost, ki je zaživela v začetku letošnjega leta. Gre za generiranje UFI kode in ureditev PCN notifikacije. O tej temi obširno pišemo na našem BENS Blogu – dostop do vseh UFI prispevkov tukaj. 

Morda ste se ob tem vprašali kaj narediti s proizvodi, ki imajo staro ime (in se še prodajajo)? 

Proizvode s starimi imeni lahko odjavite na URSK-ju, čeprav tega niste dolžni storiti. Prednost odjave je v tem, da vam potem za te proizvode ni več potrebno oddajati letnega poročila. Preden pa odjavite takšen proizvod, je pomembno, da ga ne prodajate več. V nasprotnem primeru ste v prekršku.  

Glede na praktične izkušnje je moje priporočilo, da z odjavo počakate eno leto potem, ko ste takšen proizvod nehali prodajati. Potem pa ga odjavite. Na ta način poskrbite tudi, da imate urejeno bazo prijavljenih kemikalij.  

Če torej povzamem – sprememba imena proizvoda (ne glede na spremembo recepture) zahteva od vas novo prijavo v ISK aplikaciji in potencialno tudi PCN notifikacijo.  

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi UFI / PCN | 17. Jun 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.