Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Podcenjevanje velikosti vašega podjetja pri registraciji snovi je ena najpogostejših napak, ki jih opazimo pri svojem delu.

ECHA (Evropska agencija za kemikalije) je zelo jasno povedala, da lahko v primeru, če ugotovi, da navedena velikost podjetja ni pravilna, pride do finančnih posledic. Ob upoštevanju administrativne takse agencije ECHA, znaša najnižja kazen 19.900 EUR. Podjetje bo moralo plačati razliko do veljavne pristojbine skupaj z že omenjeno administrativno takso.

Če niste seznanjeni z ozadjem, vam lahko pomaga naslednji hitri pregled.

Ko gre za registracije REACH, podjetja pogosto poskušajo prihraniti pri upravnih taksah, ki jih je treba plačati neposredno agenciji ECHA. Poleg letnega količinskega razpona je ta pristojbina odvisna tudi od velikosti podjetja. Obstajajo štiri kategorije velikosti. Prva tri, pogosto okrajšana kot MSP, so mikro, mala in srednje velika podjetja. Podjetja, ki ne ustrezajo merilom MSP, spadajo v zadnjo kategorijo: velika podjetja.

MSP so upravičena do nižjih pristojbin, vendar je treba njihovo velikost določiti v skladu z merili iz Priporočila Komisije 2003/361/ES.

Za določitev, ali je podjetje MSP, se uporabljajo tri merila:

  • število zaposlenih
  • letni promet in
  • letna bilančna vsota.

MSP so na splošno tista, ki zaposlujejo manj kot 250 oseb in katerih letni promet ne presega 50 milijonov EUR oz. letna bilančna vsota ne presega 43 milijonov EUR. (več o temi MSP lahko preberete v »Uporabniškem priročniku za opredelitev MSP« tukaj).

Še dve stvari, ki jih je treba upoštevati, preden tej enačbi dodamo pristojbine.

Medtem ko je izpolnjevanje merila števila zaposlenih obvezno, da se podjetje šteje za MSP, sta druga dva kriterija postavljena alternativno.

Podjetje se lahko odloči, da bo doseglo bodisi promet bodisi zgornjo mejo bilance stanja. Ni mu treba izpolnjevati obeh zahtev in lahko eno od njiju preseže, ne da bi to vplivalo na njegov status MSP.

Ker se upravne takse lahko zelo razlikujejo glede na to, ali ste mikro, malo ali srednje veliko podjetje, to podjetja pogosto »spodbudi«, da prilagodijo svoje podatke. Na ta način se lahko uvrstijo v kategorijo z nižjo pristojbino. Takšna pristojbina bi lahko bila trikrat nižja, če bi na primer trdili, da ste mikro podjetje, kot če bi trdili, da ste srednje veliko podjetje.

To očitno ni ostalo neopaženo tudi s strani agencija ECHA, ki je v začetku maja napovedala, da bo začela aktivno preverjati podatke o dejanski velikosti podjetij.

Svetujem vam, da se prepričate, da ste vi (ali vaši svetovalci) v REACH-IT naložili zahtevana dokazila, ki potrjujejo, da je velikost vašega podjetja pravilna. To vam lahko prihrani številne težave, da ne omenjamo denarja ali ugleda vašega podjetja.

Če potrebujete pomoč pri ureditvi nadzora REACH, stopite v stik z mano. Pomagali smo že številnim podjetjem in prepričan sem, da lahko pomagamo tudi vam.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH | 18. May 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.