Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pri PT1 - razkužila za človekovo osebno higieno – so testi učinkovitosti s katerimi dokazujemo biocidni učinek proti bakterijam in kvasovkam, odvisni od namena uporabe.

Pri splošni in poklicni uporabi (izven medicinskega področja) velja – tako Urad za kemikalije - da mora biti »dokazana učinkovitost vsaj na prvi stopnji testiranja - to so testi učinkovitosti faze 2 stopnje 1 za bakterije (EN1276) in kvasovke (EN1650).«

Med izjeme pa trenutno sodi poenostavljen postopek »za priglasitev namenskih razkužil, ki vsebujejo alkohol (etanol, etanol/propanol) v koncentraciji 76% v/v (= 70% m/m) ali več za PT1.« Razlog je v tem, da ta vsebnost alkohola »ustreza ECDC priporočilom za razkuževanje za potrebe COVID-19«.

Vendar pa v tem primeru ne smete navajati, da je to razkužilo ampak lahko na etiketi proizvoda napišete zgolj »sredstvo proti virusom z ovojnico«. Ta majhna, a bistvena razlika – kdaj je dovoljeno biocid predstavljati kor »razkužilo« in kdaj ne – dela to izjemo nepraktično za širšo komercialno uporabo.

Pri poklicni uporabi v medicini (vse zdravstvene ustanove, kjer se obravnavajo bolniki) pa Urad za kemikalije pravi, da mora biti »dokazana učinkovitost na dveh stopnjah testiranja«. Prvič, gre za teste »učinkovitosti faze 2 stopnje 1 za bakterije (EN13727) in kvasovke (EN13624)«. In drugič, potrebno je imeti še teste »faze 2 stopnje 2 (EN1500 - razkuževanje z vtiranjem; EN1499 - razkuževanje z umivanjem; EN12791 - kirurško razkuževanje rok)«.

Če pa je razkužilo namenjeno za obe zgoraj navedeni uporabi, potem »za dokaz učinkovitosti zadostujejo testi učinkovitosti, navedeni za poklicno uporabo v medicini«.

O tem kako Urad za kemikalije presoja učinkovitost razkužil za roke (PT1) smo pisali tukaj. Tudi o tem kaj je poenostavljeni postopek priglasitve razkužil na osnovi etanola smo že pisali – povezava na prispevek tukaj.

Če tudi vi potrebujete pomoč pri čim hitrejši priglasitvi biocidov, mi pišite. Vodili vas bomo čez celoten proces in poskrbeli, da boste s proizvodi čim prej na trgu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Biocidi | 05. Mar 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.