Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Poglejmo danes še en zanimiv primer, ki zadeva SCIP poročanje. 

Recimo, da ste podjetje, ki za stranke po njihovem naročilu izdelujete izdelke. Te izdelke jim potem tudi prodate. Ti izdelkivsebujejo električne komponente, ki zapadejo pod SCIP regulativo in poročanje. 

Pri tem je bistveno poudariti, da teh »sestavljenih« izdelkov ne ponujate na trgu, ampak jih prodate izključno naročniku, ki je to storitev naročil. 

Seveda je pogosto tovrsten odnos poslovna skrivnost. Vseeno pa se ob tem zastavlja vprašanje ali ste s tem, ko tovrsten izdelek prodate naročniku, zavezanci za vpis izdelkov v bazo SCIP? 

Najprej poglejmo, kako lahko definiramo pojem »dajanja na trg«. Dajanje na trg po domače povedano pomeni, da izdelek spremeni lastnika. 

V našem primeru je izdelek ali polizdelek najprej vaš. Nato pa ga prodate naročniku. To dejansko pomeni, da se je s tem dejanjem zamenjalo lastništvo. Z drugimi besedami to pomeni, da s svojo aktivnostjo dajete izdelke na trg. 

Sedaj pa k o obveznostih za SCIP poročanje. 

Če torej izdelki, ki jih proizvajate, sestavljate, uvažate ali distribuirate, vsebujejo snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost in so na seznamu kandidatnih snovi agencije ECHA v masnem deležu nad 0,1 %, jih morate prijaviti v podatkovno zbirko SCIP. 

Sedaj je torej jasno, da ste zavezanci za sporočanje v podatkovno bazo SCIP ob pogoju preseganja masnega deleža SVHC snovi nad 0,1 %. 

V primeru, da je sestava komponent poslovna skrivnost, pa se lahko z vašimi kupci pogodbeno dogovorite, da bodo oni (in ne vi) sporočali vsebnost SVHC snovi v podatkovno bazo SCIP. 

SCIP področje je, kot je lahko razvidno tudi iz zgornjega primera, kompleksno. Do tega trenutka smo pomagali že številnim podjetjem celovito urediti SCIP področje. Če tudi vam primanjkuje časa, me kontaktirajte. 

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Ostalo | 04. Feb 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.