Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

S 1.  1. 2021 se je glede ureditve kemikalij v EU veliko spremenilo:

  1. Brexit se je zgodil brez posebnega sporazuma o kemikalijah - kar pomeni, da je Združeno kraljestvo zdaj uradno tretja država glede trgovine s kemikalijami z EU.
  2. Priloga VIII k Uredbi (ES) št. 1272/2008 („Uredba CLP“) je zdaj v uporabi.

Priloga VIII k Uredbi (ES) št. 1272/2008 za nevarne zmesi (s fizikalnimi nevarnostmi in/ali nevarnostmi za zdravje ljudi), namenjene potrošniški in profesionalni uporabi, predpisuje harmonizirano obliko predložitve informacij na PCN portalu agencije ECHA - PCN notifikacije. Nosilci dolžnosti so uvozniki in nadaljnji uporabniki.

Te podatke naj bi centri za zastrupitve uporabili v primeru zastrupitve. Embalaže takšnih nevarnih snovi morajo biti označene s tako imenovanimi UFI kodami.

Kaj se bo zgodilo s PCN notifikacijami iz Združenega kraljestva, oddanimi pred letom 2021 (pred brexitom)?

Teoretično bodo notifikacije podjetij s sedežem v Združenem kraljestvu, oddane preko portala agencije ECHA, ostale v zbirki podatkov in ne bodo izbrisane. Ostale bodo na razpolago imenovanim organom držav članic EU/EGP. Vendar pa se uvozniki iz EU ne morejo opreti na take notifikacije in jih morajo predložiti sami.

Ali se lahko uvozniki iz EU sklicujejo na notifikacije iz Združenega kraljestva?

Ne, uvozniki iz EU se v svoji notifikaciji ne morejo sklicevati na notifikacijo podjetja iz Združenega kraljestva, npr. s kodo UFI. Ti so v enakem položaju kot drugi dobavitelji iz držav,

ki niso članice EU, saj nimajo nobenih obveznosti v skladu s 45. členom CLP. Uvozniki iz EU bodo še naprej odgovorni za zmesi, ki jih bodo dajali na trg EU in bodo v zvezi s tem odgovarjali nacionalnim imenovanim in izvršnim organom. 

Kako lahko uvozniki iz EU in dobavitelji iz Združenega kraljestva sodelujejo?

Uvozniki iz EU lahko nevarne zmesi še naprej zakonito dajejona trg EU na dva načina:

  1. Popolno razkritje sestave zmesi: Dobavitelj iz Združenega kraljestva lahko uvozniku iz EU zagotovi popolne informacije o sestavi. Uvoznik iz EU lahko nato sam predloži notifikacijo centru za zastrupitve.
  2. Nerazkritje sestave zmesi: Dobavitelj iz Združenega kraljestva se lahko s pravno osebo s sedežem v EU dogovori za prostovoljno predložitev. Nato se lahko uvoznik iz EU sklicuje na to notifikacijo v EU, da predloži svojo.

Predpisi o kemikalijah v EU postajajo vse bolj zapleteni in pričakuje se, da bodo v prihodnosti še strožji.

Če imate težave z upoštevanjem teh predpisov, nam pišite na info@bens-consulting.eu. Potrudili se bomo, da vaše izzive spremenimo v prednosti.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi UFI / PCN Ostalo | 14. Jan 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.