Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Člen 95, Uredbe (EU) št. 528/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov pravi, da mora biti dobavitelj aktivne snovi na seznamu aktivnih snovi in dobaviteljev (t.i. listi po 95. členu).  

Za uvrstitev na seznam dobaviteljev morata biti izpolnjena dva pogoja:

  • Dobavitelj mora predložiti zahtevana dokazila o aktivni snovi, ki jo trži, in
  • Sedež dobavitelja mora biti v EU.

V kolikor dobavitelja ni na seznamu, snovi ne more tržiti kot aktivne. To dejansko pomeni, da biocidni proizvod, ki vsebuje tako snov, v EU ne morete priglasiti ali avtorizirati. Z drugimi besedami, takega proizvoda v EU ne smete tržiti.  

Kaj lahko storite v takem primeru? 

Obstaja nekaj možnosti, vendar vsaka zahteva daljše časovno obdobje za ureditev.

Prva, na videz enostavnejša možnost je, da se s proizvajalcem dogovorite o zamenjavi dobaviteljev aktivne snovi. To pomeni, da zamenjate dobavitelja in izberete tistega, ki je na seznamu aktivnih snovi.

Druga možnost pa je, da proizvajalec aktivne snovi najde način za vpis na seznam.

Moje izkušnje kažejo, da običajno realizacija prve ali druge možnosti vzame 6-12 mesecev.

V kolikor bi želeli s prodajo pričeti takoj, pa morate poiskati drug biocidni proizvod, katerega proizvajalec ima že urejeno dokumentacijo.  

Na kakšen način se uradnim organom dokazuje dobava aktivne snovi? 

Dobavo se potrdi z naslednjima dvema izjavama:

  • Izjava o potrditvi dobave aktivne sestavine - proizvajalcu (ang. Confirmation of supply as substance supplier)
  • izjava s sklicem na dobavitelja, da prejema aktivno sestavino od določenega dobavitelja (ang. Self-declaration by reference to a substance supplier) 

Predloga izjav sta dostopna na sledeči povezavi

Pri uvozu iz držav izven EU, se pojavi še ena ovira, ki se nanaša na vse ostale snovi v biocidnem proizvodu. Gre za zahteve Uredbe (ES) št. 1907/2006 REACH.  
 
Ta zahteva, da je vsaka uvožena snov v zmesi, ki se jo v enem letu uvozi v količini nad eno (1) tono, REACH registrirana (obstajajo tudi izjeme).  
 
Če torej uvažate iz držav, ki so izven EU, najprej preverite predvideno količino uvoženega proizvoda v enem letu.  Nato pa preverite ali za posamezno snov presežete eno (1) tono. Za te snovi je nato potrebno preveriti ali ima njihov dobavitelj dokazila o REACH registriracijah.  

Šele po potrditvi dobave aktivnih snovi in hkrati REACH registracij, lahko sprožite postopek priglasitve ali avtorizacije v izbrani državi EU. Zaradi zgoraj naštetega, naj se tudi sam uvoz opravi šele po pridobitvi ustreznih dokumentov.  

Če potrebujete pri tem pomoč, mi lahko pišete na urska.poje@bens-consulting.eu. 

 

   

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Biocidi | 27. Oct 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.