Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času prejmem vedno več vprašanj vezanih na Brexit in poslovanje z Združenim kraljestvom po 31. 12. 2020.

Žal je v tem primeru reklo »veliko hrupa za nič« na mestu.

Kljub temu namreč, da je Združeno kraljestvo že zapustilo EU in da se prehodno obdobje po Brexitu izteče konec leta, je neznank še ogromno.

Danes z vami delim spletno stran za katero upam, da bo koristna, kot obljubljajo.

Kar vemo do sedaj je, da so ustanovili poseben REACH za Veliko Britanijo (ang. UK REACH). Gre za neodvisni regulativni okvir Združenega kraljestva za kemikalije, ki začne veljati 1. januarja 2021.

V sklopu UK REACH bodo imeli proizvajalci snovi in uvozniki v Združeno kraljestvo dolžnost registrirati snovi, ki se bodo dajale v promet na trgu Združenega Kraljestva.

Registracije snovi, katerih nosilci so podjetja v Združenem kraljestvu, bodo po postopku »dedovanja« lahko prenesene v UK REACH. Zavezanci bodo to morali storiti v ustreznem roku glede na tonažno območje snovi, v roku 2, 4 ali 6 let od 28. 10. 2021.

Pri poslovanju z podjetji iz Združenega kraljestva, bo tako, kot kaže, potrebno biti posebno pazljiv tudi glede registracij snovi v sklopu REACH (EU REACH).

Vse tiste registracije snovi, pri katerih je trenutno še nosilec podjetje iz Združenega kraljestva in ne bodo prenesene na subjekt znotraj EU/EGP do konca 2020, ne bodo več veljavne v EU.

To na primer pomeni, če boste kot uvoznik po 1.1. 2021 v obdobju enega leta uvozili 1 tono določene snovi ali več, boste postali zavezanec za registracijo snovi v skladu z Uredbo REACH.

Kdor torej proizvaja, prodaja ali distribuira kemikalije v Združenem kraljestvu in EU, bo moral upoštevati pravila UK REACH in EU REACH. Vseh podrobnosti – kot sem zapisal poprej – še ni.

Vsekakor vas bom o novostih obvestil takoj, ko do njih pride in bo več znanega.

Preden se poslovim pa še nekaj koristnih povezav, ki jih tudi sicer lahko najdete na prej omenjeni strani (ang. »How to comply with REACH chemical regulations«):

Vabljeni, da ta (ali katerikoli drug) prispevek pošljete prijatelju ali sodelavcu, če menite, da jim pride prav.

Če pa sami potrebujete pomoč, mi lahko takoj pišete na luka.rifelj@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi REACH | 21. Oct 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.