Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Če ste prebirali zadnje UFI in PCN prispevke, potem ste zagotovo opazili, da je »zmes« eden od pojmov, ki se vseskozi pojavlja. 

Začnimo z definicijami ...

Prvič, govorimo lahko o »zmesi za potrošniško uporabo«. Kot že samo ime pove, gre za  zmes, ki naj bi jo uporabljali potrošniki (zmes, ki je namenjena splošni uporabi in kupec vnaprej ni znan).

Drugič, govorimo lahko tudi o »zmesi za strokovno uporabo«. V tem primeru je to zmes, ki naj bi jo uporabljali strokovni uporabniki, vendar ne na industrijskih območjih.

In tretjič, poznamo še »zmes za industrijsko uporabo«. To pa je zmes, ki naj bi jo uporabljali samo na industrijskih območjih.

Razlika v teh treh definicijah je torej v namenu uporabe.

Pri vsem tem je pomebno izpostaviti še naslednje: Kjer imajo zmesi več kot en namen uporabe, se upoštevajo zahteve za vse ustrezne kategorije uporabe. To pa lahko vpliva tudi na rok predložitve informacij centrom za zastrupitve.

Tukaj je konkreten primer.

Če nadaljnji uporabnik (formulator) zmes, ki je bila formulirana za uporabo v industrijskem okolju (»prvotno zmes«), v nadaljevanju vključi tudi v zmes za strokovno ali potrošniško uporabo (»končno zmes«), potem je treba šteti, da je tudi prvotna zmes namenjena strokovni ali potrošniški uporabi.

S tem pa se posledično prestavi tudi rok za predložitev informacij centrom za zastrupitve, in sicer iz 1. 1. 2024 na 1. 1. 2021. Glede na novo uporabo – strokovna ali potrošniška – je potrebno namreč upoštevati prvi rok za predložitev informacij centrom za zastrupitve.

Vabljeni, da ta (ali katerikoli drug) prispevek pošljete prijatelju ali sodelavcu, če menite, da jim pride prav.

Če pa sami potrebujete pomoč, mi lahko pišete na simona.miklavcic@bens-consulting.com.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 18. Oct 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.