Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času se je močno povečala uporaba čistil za roke ter najrazličnejših razkužil v obliki alkoholnih raztopin, gelov, robčkov, sprejev ...

Za te izdelke lahko velja Uredba (EU) št. 1223/2009  o kozmetičnih izdelkih ALI Uredba (EU) št. 528/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov (v nadaljevanju Uredba BPR).

Povedano drugače, izbrati morate eno ali drugo zakonodajo, ki velja za vaše izdelke.  Poglejmo sedaj obe možnosti.

Kdaj gre za kozmetični izdelek?

Izdelki, dobavljeni izključno s kozmetičnim namenom, sodijo med kozmetične proizvode in jih pokriva Uredba o kozmetičnih izdelkih.

Kozmetični izdelek“ pomeni katero koli snov ali zmes, namenjeno stiku z zunanjimi deli človeškega telesa (povrhnjico, lasiščem, nohti, ustnicami in zunanjimi spolnimi organi) ali z zobmi in sluznico ustne votline zaradi izključno ali predvsem njihovega čiščenja, odišavljenja, spreminjanja njihovega videza, njihovega varovanja, ohranjanja v dobrem stanju ali korekcije telesnega vonja.

Če je torej na etiketi navedeno, da je izdelek namenjen čiščenju rok, sodi na področje kozmetične zakonodaje.

Če pa je izdelek opremljen s trditvijo »higiensko čiščenje« ali podobnim besedilom (npr. sanitizing, higienic ...), beseda »higiensko« v tem kontekstu nakaže biociden pomen čiščenja.

Izraz »higiena« ima namreč širok spekter pomena, ki sega od preproste čistoče do dezinfekcije, odvisno od konteksta, v katerem se uporablja. V smislu biocidnih pripravkov je izraz "higiena" povezan z "razkuževanjem".

Če je jasno, da je izdelek v glavnem namenjen varovanju javnega zdravja z biocidnim delovanjem (npr. razkuževanje), ki presegajo splošno dojemanje osebne higiene, sodi proizvod med biocidne pripravke.

Poglejmo še bolj podrobno ...

Kdaj gre za biocidni proizvod?

Proizvodi, ki vsebujejo aktivno snov in imajo biocidni namen (zatiranje škodljivih organizmov), sodijo na področje biocidnih proizvodov in jih pokriva Uredba BPR.

»Biocidni proizvod“ pomeni kakršno koli snov ali zmes v obliki, v kakršni se doba­vlja uporabniku, ki je sestavljena iz aktivnih snovi, jih vsebuje ali se uporablja za pridobivanje ene ali večaktivnih snovi in je namenjena uničevanju, odvračanju ali nevtralizaciji škodljivih organizmov, preprečevanju njihovega delovanja ali za odpravo teh organizmov na kateri koli drug način kot zgolj s fizičnim ali mehanskim delovanjem.

Naslednje trditve nakazujejo, da gre za biocidni proizvod:

  • Antibakterijsko delovanje
  • Ubija bakterije
  • Protivirusno delovanje
  • Učinkovito proti koronavirusu

V teh primerih se biocidni namen šteje za glavno funkcijo in proizvod sodi med biocidne pripravke.

Sedaj torej veste, kdaj gre za kozmetični in kdaj za biocidni proizvod. Če pa ste še v dvomih, mi lahko pišete.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Biocidi Ostalo | 07. Apr 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.