Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Včeraj je Urad za kemikalije objavil obvestilo, ki se nanaša na izredna dovoljenja za razkužila z že odobrenimi biocidnimi aktivnimi snovmi v skladu z Uredbo (EU) št. 528/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov (v nadaljevanju: BPR).

Od danes naprej pa se lahko uporablja poenostavljen postopek priglasitve tudi za biocide z etanolom, ki še ni odobrena aktivna snov v skladu z BPR. Tukaj je povezava na obvestilo.

To pomeni, da se zaradi ustrezne oskrbe na območju Republike Slovenije s sredstvi za razkuževanje z odlokom začasno sprostijo pogoji za uporabo etanola kot aktivne snovi.

Za njihovo proizvodnjo se lahko sedaj uporabi tudi etanol od dobaviteljev, ki niso na seznamu iz 95. člena BPR. Ohranjajo se le še osnovne zahteve glede njegove kakovosti in varnosti za zdravje.

Za razkužila, ki izpolnjujejo pogoje za priglasitev in vsebujejo aktivne snovi v koncentracijah, vključenih na sezname Smernic Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, testi učinkovitosti niso več potrebni.

Na temu seznamu je tudi etanol.

Postopek priglasitve je torej poenostavljen iz dveh razlogov:

  1. Ne potrebujejo se testi učinkovitosti, če gre za aktivne snovi iz zgornjih smernic.
  2. Ni nujno, da so dobavitelji etanola na seznamu iz 95. člena BPR.

Če potrebujete pomoč pri čim hitrejši priglasitvi biocidov, nas prosim čim prej kontaktirajte.

Vodili vas bomo čez celoten proces in poskrbeli, da boste s proizvodi čim prej na trgu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Biocidi | 01. Apr 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.