Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Etiketa je eden najpogostejših elementov pregledov in veliko vaših vprašanj se nanaša na to.

Poglejmo danes kaj uredba CLP pravi  glede označevanja podatkov o dobaviteljih, to so proizvajalci, uvozniki, distributerji in nadaljnji uporabniki, na etiketi:

»V skladu s členom 17 uredbe CLP je treba na etiketi navesti kontaktne podatke enega ali več dobaviteljev«.

Načeloma lahko dobavno verigo sestavlja več kot en dobavitelj iste snovi ali zmesi, npr. če formulator dobavi zmes distributerju, ta pa jo bo dobavil tudi tretjim osebam, vendar v členu 17 uredbe CLP ni določeno, ali je treba v takih primerih navesti kontaktne podatke obeh dobaviteljev. Uredba ne določa niti, ali imajo prednost kontaktni podatki določenega dobavitelja. 

Bolj natančna navodila pa so na voljo v Smernicah za označevanje in pakiranje v skladu z Uredbo (ES) št. 1272/2008 (CLP). Definirani so naslednji primeri: 

  • Če dobavitelj spremeni embalažo tako, da je treba elemente etikete iz člena 17 uredbe CLP prikazati drugače kot na etiketi/embalaži, ki jo je prejel, mora na etiketo dodati svoje ime in kontaktne podatke, saj je s tem prevzel odgovornost za prepakiranje in ponovno označitev snovi ali zmesi. V tem primeru lahko dobavitelj kontaktne podatke svojega dobavitelja nadomesti s svojimi kontaktnimi podatki. 
  • Če dobavitelj embalaže ne spremeni, mu na etiketo ni treba dodati svojih kontaktnih podatkov ali kontaktnih podatkov svojega dobavitelja nadomestiti s svojimi kontaktnimi podatki, po želji pa lahko to vendarle stori. 
  • Če dobavitelj spremeni jezik(e) na etiketi, je odgovoren za pravilen prevod vsebine etikete in mora h kontaktnim podatkom ustreznega dobavitelja, ki je izdal prvotno etiketo, dodati svoje kontaktne podatke.

Zakaj sem navedla kar Smernice za označevanje in pakiranje v skladu z Uredbo (ES) št. 1272/2008?

Zato, ker v njih lepo in nedvoumno piše to, kar vas velikokrat zanima. Veljajo za uradno interpretacijo zakona in v njih najdemo tudi obrazložitve za zadeve, ki so v samo Uredbi pomanjkljivo definirane.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi Ostalo | 20. Mar 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.