Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Naslov tega prispevka je tipično vprašanje, ki ga vsakodnevno prejmemo.

Zato poglejmo najprej, kako je sedaj z Brexitom in kakšna je zakonodaja na področju kemikalij? Ali se nabava kemikalij v Združenem kraljestvu že obravnava kot uvoz iz tretjih držav?

In drugič, poiskali bomo odgovor na vprašanje ali je potrebno na Uradu za kemikalije še vedno pridobiti sporočilno številko, če nabavite kemikalijo v Združenem kraljestvu?

Najprej naj ponovimo osnove glede Brexit datumov. Združeno kraljestvo od 31. 1. 2020 ni več država članica Evropske unije (EU). Do konca leta 2020 velja t.i. prehodno obdobje, ki se konča 31. 12. 2020.

Do takrat še vedno veljata Uredbi REACH (št. 1907/2006) in CLP (št. 1272/2008 ) tudi za Združeno kraljestvo. To pomeni, da se Združeno kraljestvo do izteka tega prehodnega obdobja še ne smatra kot tretja država.

Povedano drugače, do 31. 12. 2020 je dobava kemikalij iz Združenega kraljestva še vedno vnos in ne uvoz iz tretjih držav.

Po tem datumu bo morebiti že začel veljati trgovinski sporazum med EU in Združenim kraljestvom. Kakšen trgovinski sporazum bo sklenjen in ali bo zakonodaja glede kemikalij v Združenem kraljestvu usklajena z evropsko, še ni znano.

V kolikor ne bo sklenjenega posebnega dogovora tudi glede kemikalij, pa bo Združeno kraljestvo postalo tretja država. Kaj bi to pomenilo v praksi?

Če bo po 31. 12.2020 kemikalije v EU dobavljalo podjetje iz Združenega kraljestva, bi to pomenilo uvoz kemikalije iz tretjih držav. Ker bi šlo po novem za uvoz v EU, bi bilo potrebno upoštevati sledeče: 

  1. Če gre za uvoz posamezne snovi v količini nad 1 tono na leto, morajo biti snovi registrirane v skladu z Uredbo REACH št. 1907/2006. 
  1. Če gre za uvoz nevarnih zmesi, je potrebno v skladu z Uredbo CLP št. 1272/2008 opraviti notifikacijo snovi, ki prispevajo k razvrstitvi zmesi. 
  1. Po 1.1.2021 bodo morali uvozniki nevarnih zmesi izvesti UFI/PCN postopke v skladu s 45. členom Uredbe CLP št. 1272/2008.

Vsekakor z velikim zanimanjem spremljamo dogajanje na tem področju. V kolikor imate tudi vi kakšno specifično vprašanje glede Brexita smo oddaljeni le en e-mail ali telefonski klic.

Sedaj pa še k odgovoru glede prijav kemikalij na Urad za kemikalije.

Če gre za kemikalije, ki so razvrščene kot nevarne po Uredbi CLP št. 1272/2008, jih je potrebno v skladu s slovenskim Pravilnikom o sporočanju podatkov za kemikalije prijaviti na Urad za kemikalije preko spletnega portala ISK oz. zanje pridobiti sporočilno številko. To velja tako za vnos kot tudi uvoz kemikalij v Slovenijo.

Se pravi odgovor na zgornje vprašanje je »da«, še vedno morate pridobiti sporočilno številko na Uradu za kemikalije. Tukaj se z Brexitom ni nič spremenilo.

V kolikor imate še kakšna nerazrešena vprašanja glede kemikalij, vam lahko pomagamo.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi REACH Ostalo | 02. Mar 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.