Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ostali sta nam še dve napaki, ki jih pogosto vidimo pri varnostnih listih.

Napaka št. 6: Nikogar v naši dobavni verigi varnostni listi ne zanimajo. Zakaj bi zanimalo nas?

Zato, ker je VL vir info za VSAKOGAR v dobavni verigi.

To pomeni, da informacije o nevarnosti in varni uporabi potujejo od proizvajalca do potrošnika oziroma poklicnega uporabnika hitro in neprekinjeno.

Glavni vir informacij pa je za vse omenjene prav VL. Gre za obliko, ki je bila dogovorjena in služi za prenašanje relevantnih informacij od začetka do konca dobavne verige.

Informacije se v tej verigi ne smejo izgubljati, ampak se lahko le nadgrajujejo, izboljšujejo in prilagajajo različnim lokalnim zakonodajam.

Zato je zelo pomembno, da vsak člen svoje obveznosti jemlje resno in odgovorno.

Napaka št. 7: Namen etiket je oglaševanje izdelka zato H in P-stavkov ne navajamo

Takšna praksa vas lahko stane precej denarja in ugleda.

Etiketa namreč predstavlja vse potrebne informacije za potrošnika.

Te informacije pa izhajajo iz VL, ki je »osebna izkaznica« kemikalije. V njem je točno definirano, kaj mora biti na etiketi napisano / katere informacije mora etiketa vsebovati

Etiketa potrošniku pove, kakšno nevarnost določena kemikalija predstavlja in kako ravnati z njo. Gre za tri vrste nevarnosti:

  • nevarnost za zdravje,
  • nevarnost za okolje in
  • fizikalna nevarnost.

Na etiketah so napisani tudi previdnostni stavki. Tako »H-stavki« povedo vrsto nevarnosti, »P-stavki« pa povedo, kako to kemikalijo varno uporabljati. Zavedati se je namreč treba, da imamo – ne glede na lepo embalažo – pred seboj še vedno kemikalijo. Zato je pri rokovanju s katerokoli kemikalijo treba vedeti, kako jo uporabljati varno.

V primeru nevšečnosti ali nesreče je etiketa tista, ki pove, kako ravnati. To pomeni, ali morate npr. oko sprati z vodo, nemudoma oditi k zdravniku, ali kaj drugega. Prav tako lahko, če zaidemo v malce bolj drastične vode, z etikete razberete, ali je kemikalija morda rakotvorna. Izveste tudi, kaj se zgodi, če ta kemikalija zaide v odtoke, reke, ali čepride do razlitja.

Kot vidite, etiketa vsebuje izjemno pomembne in relevantne informacije, zato je vsaka etiketa drugačna. Popravljanje le teh v zameno za večjo prodajo ni pot do uspeha.

Če se v teh prispevkih prepoznate in pri varnostnih listih potrebujete našo pomoč ali pa enostavno nimate časa, da bi se sami spopadli z njimi, mi to sporočite. Z veseljem vam pomagamo.

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 03. Feb 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.