Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Zadnjič smo pogledali podrobneje prvi dve napaki, ki jih pogosto vidimo pri pregledu varnostnih listov.

Danes nadaljujemo. Na vrsti so:

  • Napaka št. 3: Enkrat izdelani varnostni list je vedno ustrezen
  • Napaka št. 4: Vsi varnostni listi so več ali manj enaki in ni potrebe da bi jih delali za vse proizvode
  • Napaka št. 5: Varnostni list je predolg. Lahko ga skrajšamo.

Poglejmo sedaj podrobneje vsako od teh napak.

Napaka št. 3: Enkrat izdelani varnostni list je vedno ustrezen

To ni res.

Na posodabljanje varnostnih listov (in etiket) vplivajo kar trije dejavniki, ki zahtevajo stalno posodabljanje le-teh.

Prvič, vedno se lahko spremeni sestava izdelka. To je bilo še posebej vidno v času ekonomske krize, ko so podjetja iskala cenejše surovine in so se recepture izdelkov menjale tudi večkrat letno.

Drugič, lahko se spremenijo varnostni listi snovi, ki so del recepture izdelka. Razlog v tem je, da se snovi vseskozi preučujejo in na novo razvrščajo.

Se spomnite borove kisline? Pred leti je bila vsem znana borova kislina prisotna pri izjemno veliko izdelkih (uporabljala se je celo v kozmetiki) in razvrščena kot nenevarna. Danes je strupena za razmnoževanje – in posledično je bilo treba izdelati nov varnostni list.

Še več, treba je bilo izdelati varnostne liste za vse izdelke, kjer je bila prej v recepturi / sestavi borova kislina.

Tretja sprememba je tista, ki jo pozna največ ljudi, in sicer sprememba v zakonodaji. Varnostni listi se morajo prilagajati tudi spremembam v zakonodaji. V zadnjih letih je najbolj poznana taka sprememba prehod iz DPD na CLP-zakonodajo. Prihaja pa tudi UFI in PCN, ki bo po obsegu podoben tej zadnji veliki spremembi. Več o tej temi lahko najdete tukaj.

Inšpektorji so precej kritični do starih, neposobljenih varnostnih listov. Zato je posodabljanje kemijske dokumentacije postalno danes nujno in skoraj že vsakodnevno opravilo.

Napaka št. 4: Vsi varnostni listi so več ali manj enaki in ni potrebe da bi jih delali za vse proizvode

Če s tem mislite na predpisano obliko varnostnega lista, potem je to res.

Od tu naprej pa je vsak VL svoja »zgodba«.

VL vsebuje 16 poglavij in je poln informacij, ki so pomembne tako za različne strokovnjake kot tudi uporabnike.

V našem podjeju trenutno skrbimo za 43.595 VL in lahko vam povem, da se VL ne ponavljajo.

To je razumljivo, če vemo, da je na portalu Evropske agencije za kemikalije (ECHA) navedenih 100.000 in več snovi.

Upam, da so vas te številke prepričale in da sedaj razumete, da je kombinacij lahko resnično veliko.

Napaka št. 5: Varnostni list je predolg. Lahko ga skrajšamo.

Nikakor.

VL je tako dolg, ker je poln informacij, ki so pomembne za različne strokovnjake. Dejansko pokriva kar 16 različnih področij in velja kot kredibilen in pomemben vir informacij vsem v dobavni verigi.

Potrošnika morda res ne zanima celotna vsebina VL, če pa si strokovnjak, je lahko vsaka informacija izredno pomembna. In po izkušnjah sodeč takih relevantnih informacij ni nikoli preveč.

Ker je spekter uporabe določene kemikalije lahko izredno širok, mora tudi VL vsebovati veliko različnih podatkov. V varnostnem listu so torej vsi ti podatki, zbrani na enem mestu. Osnovno pravilo, ki velja, je, da mora stranka iz VL razbrati tiste informacije, ki zadevajo in zanimajo njo.

Nihče ne pravi, da je varnostni list kratek dokument, vendar glede na količino zelo pomembnih informacij (tudi s stališča varnosti) vsekakor ni predolg.

Karkšnokoli skrajševanje iz zgoraj navedenih razlogov ne pride v poštev. Kvečjemu vas lahko precej stane, ker ste hote ali nehote prikrivali pomembne informacije. Neznanje tudi v tem primeru ne velja za opravišljiv izgovor.

Ostaneta nam še dve napaki, ki pa vam jih predstavim čez dan ali dva.

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 31. Jan 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.