Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pred dnevi nas je kontaktiralo podjetje iz Švice (torej s sedežem izven EU), ki je želelo vedeti, ali lahko Bens Consulting zanje na svoje ime ustvari UFI kode?

Naš odgovor je bil na žalost NE.

V Uredbi Komisije 2017/542 je navedeno, da morajo informacije v zvezi z zmesmi, ki so razvrščene kot nevarne na podlagi njihovih zdravstvenih ali fizičnih učinkov, podati uvoznik ali nadaljnji uporabnik s sedežem v Evropskem gospodarskem prostoru. Torej subjekti s sedežem v Evropski Uniji, na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu.

Naše podjetje ima sedež v Sloveniji, torej znotraj EU, a nismo uvoznik oz. nadaljnji uporabnik (nadaljnji uporabnik je oseba, ki uporablja snov pri svoji industrijski ali poklicni dejavnosti oz. proizvajalec zmesi/formulator).

Kaj torej to pomeni za proizvode, ki prihajajo na EU trg in so bili proizvedeni izven EU? Ali tudi zanje veljajo zahteve glede generiranja kode UFI in sporočanja podatkov Centrom za zastrupitve?

DA, tudi zanje veljajo popolnoma enake zahteve kot za proizvode, ki so proizvedeni v EU.

Razlika je v tem, da podjetja s sedežem izven Evropskega gospodarskega prostora teh obveznosti ne morejo izpolniti sama, ampak morajo to urediti njihovi uvozniki -  podjetja s sedežem v EU. Tisto podjetje, ki da proizvod prvo na trg EU (v tem primeru uvoznik) mora zagotoviti, da se ne etiketi nahaja UFI koda in da so izpolnjene zahteve glede sporočanja podatkov Centrom za zastrupitve za vse države, v katerih se proizvod daje na trg.

Imate tudi vi vprašanje iz tega področja? Pošljite nam ga in morda lahko pomagamo tudi vam.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 21. Jan 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.