Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Imamo zmesi z različnimi dišavami oz. parfumi. To so proizvodi, ki se pogosto razlikujejo v vonju, označenem na embalaži. Samo pomislite na vonje sivke, vanilije, oceana ... 

Pri parfumih oziroma dišavah se velikokrat soočamo s posebnostmi. Zato smo se odločili pripraviti še dodaten prispevek na temo, kdaj se sme uporabiti isti UFI za zmesi z različnimi parfumi oz. dišavami?

Osnovno pravilo pravi, da je enotna oz. skupinska predložitev lahko podana za več kot eno zmes, če imajo vse zmesi v skupini enako razvrstitev glede nevarnosti za zdravje ali fizikalne nevarnosti.

Poleg tega je za zmesi z različnimi parfumi oz. dišavami dovoljena skupinska predložitev pod pogojem, da skupna koncentracija parfumov in dišav, vsebovanih v vsaki zmesi, ne presega 5 %. 

V okviru tega drugega pogoja obstaja več možnosti:

  1. Parfumi so lahko navedeni z generičnimi imeni (npr. parfumi), in sicer v primeru, ko niso razvrščeni kot nevarni za zdravje in če njihova skupna koncentracija ne presega 5 %. Če se spremeni njihova koncentracija, vendar ostaja še vedno pod 5 %, ni potrebno določiti novega UFI-ja.

  2. Parfumske ali dišavne sestavine so razvrščene samo glede na preobčutljivost kože (H317) ali nevarnost aspiracije (H304). Tudi v tem primeru ni potrebno določiti novega UFI-ja, če skupna koncentracija parfumskih ali dišavnih sestavin ne preseže 5 % (če se spremeni njihova koncentracija, vendar ostaja še vedno pod 5 %).

  3. Če se dišave ali parfumi v skupinski predložitvi spremenijo, se posodobi seznam zmesi ali dišav ali parfumov, ki jih vsebujejo. Za skupinske predložitve, kjer se vsebnost parfumov ali dišav razlikuje v zmeseh v skupini, je namreč potrebno navesti seznam zmesi ter parfumov ali dišav, ki jih vsebujejo, vključno z njihovo razvrstitvijo.

Upam, da so vam ti prispevki v pomoč. Vsekakor bom vesela vašega mnenja.

Preden se poslovim pa še povezave na vse tri pretekle prispevke.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 25. Oct 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.