Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Zadnjič smo si pogledali prvega od treh pogojev, ki narekujejo, kdaj je potrebno ustvariti nov UFI.

Poglejmo si danes pogoj (b). V tem primeru je potrebno ponovno ustvariti UFI, če sprememba koncentracije  sestavine  v  mešanici presega  območje koncentracije, navedeno v  prvotni predložitvi.

Pri presoji je potrebno gledati, kako sprememba koncentracije vpliva na meje določene v tabelah.

Najprej je tukaj Tabela 1. Ta velja za snovi, ki imajo naslednje H stavke: H318, H314, H314.1A, H314.1B, H314.1C, H300.1, H300.2 H301, H302, H310.1, H310.2, H311, H312, H330.1, H330.2, H331, H332, H370, H371, H372, H373tabela1

Poglejmo si dva primera za lažje razumevanje.

  1. Recimo, da je v vaši zmesi 20 % snovi s H319. V prvotni predložitvi je bilo izbrano koncentracijsko območje za to snov od 18 % do 21 %.
    Odgovor: Če sedaj nova koncentracija snovi znaša pod 18 % ali nad 21 %, je potrebno določiti nov UFI. Nov UFI je torej potrebno generirati, če je nova koncentracija snovi izven območja koncentracije v prvotni predložitvi.

  2. Koncentracija snovi, ki je razvrščena s H314, je 20 %. V prvotni predložitvi je bilo izbrano koncentracijsko območje za to snov od 20 % do 21 %.

Odgovor: Sedaj je nova koncentracija te snovi  19 %. Ker je torej nova koncentracija te snovi v zmesi izven območja prvotne predložitve, je potrebno generirati nov UFI.

Zato vam predlagamo, da v prvotni predložitvi izberete maksimalno dovoljeno območje koncentracije. V tem primeru to znaša 3 enote (glej Tabelo 1), npr. od 17 % do 20 % ali 18 % do 21 % ali 19 % do 22 %, itd. Če je nova koncentracija nevarne snovi v izbranem območju, ni potrebno generirati novega UFI-ja. 

Sedaj pa še Tabela 2. Ta velja za snovi, ki imajo ostale H stavke, ter snovi, ki niso razvrščene kot nevarne.

tabela2

Poglejmo, kako v praksi izgleda presoja potrebe po novem UFI-ju:

  1. Koncentracija snovi, ki je razvrščena s H319, je 20 %. V prvotni predložitvi je bilo izbrano koncentracijsko območje za to snov od 18 % do 24 %.
    Odgovor: Če nova koncentracija snovi znaša pod 18 % ali nad 24 %, je potrebno določiti nov UFI. Nov UFI je torej potrebno generirati, če je nova koncentracija snovi izven območja koncentracije v prvotni predložitvi.

  2. Koncentracija snovi, ki ni razvrščena kot nevarna, je 20 %. V prvotni predložitvi je bilo izbrano koncentracijsko območje za to snov od 20 % do 21 %. Nova koncentracija te snovi je 19 %.
    Odgovor: Ker je nova koncentracija te snovi v zmesi izven območja prvotne predložitve, je potrebno generirati nov UFI. Zato predlagamo, da v prvotni predložitvi izberete maksimalno dovoljeno območje koncentracije. V tem primeru to znaša 10 enot (glej Tabelo 2), npr. od 14 % do 24 %. Če je nova koncentracija nevarne snovi v tem območju, ni potrebno generirati novega UFI-ja.

  3. Spremeni se koncentracija parfuma, ki ima samo H317, in sicer z 1 % na 4,9 %.
    Odgovor: V tem primeru velja posebno pravilo in ne Tabela 2. Za parfumske ali dišavne sestavine, ki niso razvrščene ali so razvrščene samo glede na preobčutljivost kože (H317) ali predstavljajo nevarnost aspiracije (H304), predložitev informacij o koncentraciji ni potrebna, če skupna koncentracija ne presega 5 %. Zato v konkretnem primeru ni potrebno generirati novega UFI-ja.

Tako, s tem smo zaključili drugi prispevek. Če ste zamudili prvega, ga lahko dobite na tej povezavi. Kmalu sledi tretji v seriji prispevkov na temo, kdaj je potrebno ustvariti nov UFI. 

Če se vam je ob prebiranju porodilo kakšno vprašanje, pa mi ga le pošljite. Velikokrat so ravno vaša vprašanja najboljši način za pisanje o temah, ki nas vse zanimajo. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 23. Oct 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.