Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Danes sem sklenila na enem mestu pojasniti kratice UFI, PCN in PCN datoteka.

Opažam namreč, da se omenjeni izrazi zadnje čase veliko uporabljajo. Večina uporabnikov pa sploh ne ve, kaj te kratice dejansko pomenijo. Upam, da vam bo ta kratek prispevek v pomoč.

Začnimo z Unique Formula Identifier  ali krajše UFI. V Sloveniji se kot prevod te besedne zveze uporablja »enolični identifikator formule«.

To je 16-mestna koda, ki bo morala biti navedena na etiketi vsake nevarne zmesi (oziroma, če gre za industrijsko uporabo, bo lahko navedena v varnostnem listu), ki bo dana na trg v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Če bo torej neka zmes dana na trg v državi članici EGP, bo morala imeti na embalaži navedeno kodo UFI – to 16-mestno kodo.

Potem je tukaj kratica PCN (Poison Centre Notification). V tem primeru kratica označuje postopek notifikacije, s katerim podjetje v enotno evropsko podatkovno bazo centrov za zastrupitve javi informacije o nevarni zmesi. Se pravi gre za notifikacijski postopek, s katerim se v posamezni državi članici EGP prijavi nevarno zmes, ki je v tej državi članici dana na trg.

S tem postopkom se na točno določeno UFI kodo veže točno določena kemijska sestava neke nevarne zmesi. Zmes z določenim UFI-jem ima torej točno določeno sestavo. 

In ko je kemikalija enkrat notificirana, se njen UFI lahko uporablja le še za notifikacijo zmesi z isto sestavo oz. z dovoljenim manjšim odstopanjem.

Če bi torej vi želeli zmes z neko sestavo prijaviti še v eni drugi državi članici EGP, lahko uporabite isti UFI. Če se zmesi sestava spremeni, potem morate spremeniti tudi UFI kodo.

In pa še PCN datoteka. Gre za datoteko, ki se pripravi v programskem orodju, ki ga je izdala ECHA (angleško European Chemical Agency). Datoteko se po koncu postopka notifikacije PCN odda prek ECHA-inega portala v podatkovno bazo centrov za zastrupitve. Ta oddaja poteka preko ECHA-inega portala za oddajanje teh datotek.

Naj za lažje razumevanje dodam še povezavo med UFI, PCN in PCN datoteko?

V PCN datoteko za proizvod združimo skupaj UFI kodo s točno določeno kemijsko sestavo. Ko enkrat to PCN datoteko oddamo v podatkovno bazo centrov za zastrupitve, lahko ta UFI uporabimo samo še za proizvode z isto sestavo oz. z dovoljenim manjšim odstopanjem, ki ga bom podrobneje opisala v naslednjem prispevku.

Morda se vam ob prebiranju tega prispevka pojavi še kakšno vprašanje. Rada bi ga slišala, zato ste vabljeni, da mi pišete.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 08. Oct 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.