Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Do trenutka, ko to pišem, še vedno kaže, da bo Združeno Kraljestvo 31. oktobra 2019 izstopilo iz EU – z ali brez dogovora.

Kaj torej ta scenarij pomeni za vse, ki vnašate snovi ali zmesi iz Združenega Kraljestva v EU?

Seveda se odgovor na zgornje vprašanje razlikuje od primera do primera. Na tem mestu se bom osredotočil na registracije snovi. Ta »malenkost« vam lahko, če niste pazljivi, nenadoma ustavi celotno poslovanje.  

Registracije snovi, ki so trenutno opravljene zgolj s strani proizvajalcev, uvoznikov ali edinih zastopnikov s sedežem v Združenem Kraljestvu, bodo postale »prazne«.

To dejansko pomeni, da bodo po tem datumu postale brezpredmetne za subjekte znotraj EU-27/EGS.

Temu se lahko proizvajalci, uvozniki ali edini zastopniki s sedežem v Združenem Kraljestvu izognejo, če prenesejo te registracije na pravni subjekt znotraj EU-27/EGS pred izstopom iz EU.

Kaj pa če tega ne naredijo? Kaj lahko storite vi kot nadaljnji uporabniki?

Prvič, prepričajte se ali ste nadaljnji uporabnik. Uredba REACH definira nadaljnje uporabnike kot ...

»fizično ali pravno osebo s stalnim bivališčem oziroma sedežem v Skupnosti, ki ni proizvajalec ali uvoznik in uporablja snov kot tako ali v zmesi pri svoji industrijski ali poklicni dejavnosti. Distributer ali potrošnik ni nadaljnji uporabnik. Ponovni uvoznik, izvzet v skladu s členom 2(7)(c), se šteje za nadaljnjega uporabnika.«

Drugič, če ugotovite, da ste nadaljnji uporabnik, vam priporočamo, da preverite, katere snovi so na seznamu, ki so registrirane zgolj s strani podjetij v Združenem kraljestvu. Trenutni aktualni seznam aktivnih registracij v Združenem Kraljestvu in brez aktivnih registracij v podjetjih znotraj EU-27/EGS je dostopen tukaj.

Če je snov na seznamu, potem po 31. oktobru 2019 postanete uvoznik in ne boste smeli več uvažati te snovi nad 1t letno iz Združenega Kraljestva. V tem primeru imate na voljo dve možnosti, ki vam omogočata nemoteno poslovanje tudi po umiku Združenega Kraljestva iz EU:

  • Čim prej poiščete snovi, ki niso registrirane zgolj v Združenem Kraljestvu (s tem se izognete stroškom dodatne registracije in časovno zamudnim postopkom, ki vplivajo na vaše poslovanje).
  • Če kljub temu nameravate uvažati posamezno snov, ki je na seznamu, v količini nad 1 tono/leto iz Združenega Kraljestva, boste kot uvoznik dolžni registrirati tako snov v skladu z Uredbo REACH.

V primeru, da pa vaših snovi ni na zgoraj omenjenem seznamu, potem lahko brez skrbi poslujete naprej tudi po tem datumu.

Če boste upoštevali zgornji nasvet, boste pripravljeni na poslovanje tudi po Brexitu, saj boste pripravljeni na morebitne težave pri dobavi snovi, v kolikor se REACH registracija ne bo prenesla znotraj EU-27/EGS.

Brexit predstavlja izziv za vse vpletene. Vprašanja na to temo so zato dobrodošla in v kolikor bo v naši moči, vam bomo pomagali.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
REACH Ostalo | 02. Oct 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.