Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

S 1.9.2019 stopi v Republiki Srbiji v veljavo sprememba Pravilnika o klasifikaciji, pakovanju i obeležavanju proizvoda CLP/GHS 105/13 i 52/17, ki je namenjena uskladitvi z evropsko zakonodajo in vključuje več sprememb Uredbe (ES) 1272/2008 (CLP).

Ta določa, da je potrebno do 1. septembra 2019 posodobiti varnostne liste (VL v nadaljevanju) in etikete z nekaterimi novimi H- in P-stavki. To so stavki o nevarnostih in previdnostni stavki iz oddelka 2 v VL.

Še vedno pa lahko do 1.9.2021 uporabljate stara besedila za H- in P-stavke. Vendar pozor, to velja le za izdelke, ki so bili dani v promet v Srbiji pred 1. septembrom 2019. Če imate torej za te proizvode že natisnjene etikete, jih lahko v tem obdobju brez skrbi uporabljate.

Kaj ta sprememba pomeni za vas in vaše poslovanje v Srbiji?

V primeru, da ste naši VIP-klienti, to je naročniki ChemiusExpert storitve, ne rabite storiti ničesar.

Vse potrebno bomo do predpisanega roka za vas uredili mi. In to BREZ dodatnih stroškov.

Še več, zaradi prehodnega obdobja bomo za vas uredili tudi »arhiv« in vam v tem času zagotovili dvojne varnostne liste.

To pomeni, da bomo pred vnosom sprememb pri izdelkih, na katere bo to vplivalo, shranili vaše obstoječe varnostne liste. Tako da boste imeli v aplikaciji Chemius na voljo (poleg novih) tudi varnostne liste s starim besedilom za H- in P-stavke.

Če pa niste naročnik ChemiusExpert storitve in tega ne želite prepustiti nam, potem se morate prepričati, da boste postorili vse potrebno do izteka roka, to je do 31. 8. 2019. V grobem to pomeni, da boste:

  • ustrezno prilagodili vaše varnostne liste;
  • ustrezno prilagodili etikete in jih uskladili s spremenjenimi varnostnimi listi;
  • prelepili izdelke z novimi etiketami;
  • poslali ali omogočili dostop do novih varnostnih listov vsem v dobavni verigi ali vašim kupcem.

Kot navedeno v začetku lahko do 1.9.2021 še vedno uporabljate stara besedila za H- in P-stavke za izdelke, ki so bili dani v promet v Srbiji pred 1. septembrom 2019. Če imate torej za te proizvode že natisnjene etikete, jih lahko v tem obdobju brez skrbi uporabljate. 

Če pa menite, da bi pri tem potrebovali pomoč, pa se lahko vedno obrnete na nas.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 14. Jun 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.