Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pri dokumentaciji za kemikalije so podrobnosti velikokrat odločujočega pomena. 

Tukaj je primer, ki govori o eteričnih oljih, s katerim smo se soočili pred kratkim. 

Naj začnem z elektronskim sporočilom, ki sem ga prejela pred kratkim ... 

»Imam kar nekaj težav pri iskanju varnostnih listov za vsa naša eterična olja. Nekateri dobavitelji že kar nekaj časa zavlačujejo z njihovo predložitvijo, drugi pa so to dobesedno zavrnili. Ne vem, kaj naj storim. 

Na daljši rok bom po takšnih odzivih sigurno zamenjal dobavitelje, vendar kaj pa to pomeni za varnostne liste, ki so že bili pripravljeni zame? 

Imam kar nekaj olj še na zalogi, ki bi jih želel čim prej porabiti. 

Bi zaradi novega dobavitelja moral ponovno pripraviti varnostne liste, ki so že sestavljeni? Receptura se ne bi spremenila, spremenil bi se le vir eteričnega olja. 

Ali obstaja nek splošni varnostni list za eterična olja, podatkovna baza, na primer, če ne morem pridobiti specifičnega varnostnega lista od dobavitelja? 

Vedno vidim številke CAS, ki so identične za različne dobavitelje, zato sem mislil, da so to kar splošni podatki?«

Takole sem odgovorila: 

  1. Vprašanje: Imam kar nekaj težav pri iskanju varnostnih listov za vsa naša eterična olja. Nekateri dobavitelji že kar nekaj časa zavlačujejo z njihovo predložitvijo, drugi pa so to dobesedno zavrnili. 

Dobavitelji ne bi smeli odločati, ali vam poslati varnostni list ali ne. To je njihova zakonska obveznost. Ugotovili smo, da pri dobaviteljih dobro deluje naslednje sporočilo: 

Spoštovani >dobavitelj<, 

prosimo, da nam posredujete varnostne liste za naslednje izdelke:

  • >izdelek 1<
  • >izdelek 2<
  • >izdelek 3<

Skladno z 31. členom Uredbe št. 1907/2006 (REACH) morajo biti dobavljeni proizvodi opremljeni z ustreznimi varnostnimi listi. Dobavitelj snovi ali zmesi mora posredovati varnostni list prejemniku.  Varnostni list mora biti v uradnem jeziku države članice, kjer se snov ali zmes trži oz. daje v promet. 

Prej omenjeni dokumenti so obvezni, kajti potrebno jih je posredovati strankam (nadaljni uporabniki po dobavni verigi – končni kupci) skladno z uredbo REACH, ki predstavlja tudi zakonsko osnovo, da jih med svojimi pregledi lahko zahtevajo inšpektorji za delo ali kemikalije. 

Hvala za hiter odziv in pomoč pri zagotavljanju naše skladnosti z zakonodajo. 

Lep pozdrav, 
 

  1. Vprašanje: Na daljši rok bom po takšnih odzivih sigurno zamenjal dobavitelje, vendar kaj pa to pomeni za varnostne liste, ki so že bili pripravljeni zame?

Varnostne liste morate dobiti od novih dobaviteljev. Če se razvrstitev (H stavki) nove surovine razlikuje od stare, morate revidirati varnostni list za vaš proizvod, ki vsebuje to surovino. 

Če mi skrbimo za vaše varnostne liste s storitvijo ChemiusExpert, potem je ta revizija že vključena v storitev. Vse, kar morate narediti, je, da nam posredujete nov varnostni list. 
 

  1. Vprašanje: Imam kar nekaj olj še na zalogi, ki bi jih želel čim prej porabiti.

Menim, da je to najboljša rešitev. Olja morate označiti skadno s »starim« varnostnim listom, glejte oddelek 2.2. – Elementi etikete. 
 

  1. Vprašanje: Bi zaradi novega dobavitelja moral ponovno pripraviti varnostne liste, ki so že sestavljeni? Receptura se ne bi spremenila, spremenil bi se le vir eteričnega olja.

Nov dobavitelj vam mora poslati njihove varnostne liste za eterično olje.  Razlog je v tem, da lahko različni dobavitelji ista eterična olja različno razvrščajo. To je odvisno od njihovih podatkov, ki jih morajo deliti z vami.

Omenili ste številko CAS in možnost poenotenja eteričnih olj preko teh številk. Žal to ni tako preprosto in tudi tu prihaja do zmede. Tukaj je tipičen primer, ki prikazuje, kako je  eterično olje z določeno CAS številko lahko različno razvrščeno.

Zato je izredno pomembno, kako je vaš dobavitelj razvrstil eterično olje, ki ga uporabljate, saj je to osnovna informacija, ki jo uporabite za razvrstitev vaše zmesi. 
 

  1. Vprašanje: Ali obstaja nek splošni varnostni list za eterična olja, podatkovna baza, na primer, če ne morem pridobiti specifičnega varnostnega lista od dobavitelja?

Iz zgornjega odgovora je razvidno, da so podrobnosti pomembne, zato ne morete pridobiti nekega »splošnega« varnostnega lista za eterična olja.
 

  1. Vprašanje: Vedno vidim številke CAS in podobno, ki so identične za različne dobavitelje, zato sem mislil, da so to kar splošni podatki?

Strinjala bi se z vašo idejo o splošnih informacijah, vendar je realnost na žalost drugačna. Tu vam znova predstavljam primer eteričnega olja pomaranče. Za eno CAS številko obstaja več različnih razvrstitev ...

Zdaj vidite, kako lahko majhne podrobnosti predstavljajo bistveno razliko. 

Upam, da vam je moj odgovor v pomoč pri nejasnostih glede številk CAS in razvrščanju eteričnih olj. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 22. May 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.