Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Za PCN notifikacijo je treba oddati 100 % sestavo zmesi, ki jo formulator ali prvi uvoznik daje na trg. V primeru, da za formulacijo uporablja druge zmesi, katerih sestave ne pozna, se lahko pri navajanju tega dela sestave sklicuje na njihov UFI.

Kaj pa naj zavezanec za notifikacijo naredi v primeru, da dobavitelj zmesi še ni zavezanec za UFI, ker je njegova zmes namenjena le industrijski ali profesionalni uporabi ter ji UFI kode še ni določil (in posledično še ni opravil PCN notifikacije)?

V tem primeru ima zavezanec na voljo dve opciji.

Prvič, proizvajalca zmesi prosi, da mu za potrebe PCN notifikacije razkrije 100 % sestavo svoje zmesi. To je opcija, ki jo preferira ECHA in ki je najbolj v skladu s pravili.

Seveda si lahko predstavljate, da to ne bo ravno pogosta odločitev dobavitelja, saj so 100 % sestave zmesi običajno poslovna skrivnost.

Če te informacije zavezanec ne more pridobiti, ima zavezanec na voljo še drugo možnost.

V svoji prijavi lahko navede to surovino brez UFI-ja (znane snovi v zmesi mora navesti posebej), vendar mora v tem primeru prijavi obvezno priložiti varnostni list te surovine in kontakt dobavitelja varnostnega lista.

Take prijave bodo veljavne le do leta 2025. Vseeno pa imajo v primeru inšpekcije odgovorne službe pravico zahtevati pregled komunikacije, s katero je zavezanec od proizvajalca predhodno poskušal pridobiti 100 % sestavo zmesi.

Ta druga možnost je opredeljena v pred kratkim izdanih smernicah, v poglavju 5.3.3., in je namenjena prehodnemu obdobju. To je obdobju, ko vse zmesi na trgu še ne bodo imele določene UFI kode in opravljene PCN notifikacije.

Če imate o UFI, PCN in ostalih temah, povezanih s sporočanjem podatkov centrom za zastrupitve še kakšna vprašanja, spremljajte naš blog, lahko pa nas seveda tudi kontaktirate.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 07. May 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.