Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ker se datum uveljavitve sistema PCN in UFI približuje, uradnih informacij s strani ECHE in uradov za kemikalije pa je malo, nas stranke pogosto sprašujejo, kako se lahko na to kar najbolje pripravijo. V današnji objavi na široko odgovarjamo na najpogostejše vprašanje, ki ga na to temo dobimo.

V: Dobavitelj nevarnih zmesi, ki jih dajem na trg za potrošnike oz. splošno uporabo, me je obvestil o UFI kodah na etiketah izdelkov, ki mi jih dobavlja. Kaj moram storiti?

O: Torej; najprej preverite datum. Pred 1. januarjem 2020 zakonske obveze do UFI-kod in PCN-postopkov še ne veljajo. Izdelke, ki ste jih oz. jih boste dali na trg pred 1. januarjem 2020 (ki so oz. bodo zamenjali lastnika pred 1. januarjem 2020), lahko brez nadaljnjih skrbi dajete na trg še do 1. januarja 2025. Vendar morajo biti vpisani v nacionalni register (npr. v Sloveniji morajo imeti sporočilno številko). Obveznosti glede kode UFI in postopka PCN zadevajo le izdelke, ki jih boste prvič dali na trg po 1. januarju 2020 in še nimajo sporočilne številke ALI se jim bo po 1. januarju 2020 spremenila formulacija.

Vaše obveznosti do UFI in PCN so odvisne od vašega mesta v dobavni verigi. Pa si poglejmo primere:

1. Če ste le distributer nevarne zmesi – torej proizvod dobite od vašega dobavitelja in ga date na trg brez kakšnih dodatnih sprememb – nimate nobenih obveznosti.

Opomba: to ne pomeni, da se na UFI ni pametno pripraviti.

Zaradi prej omenjenih datumov je pomembno, da do vas prek vašega dobavitelja pravočasno pridejo vse informacije o spremembah sestave vaših izdelkov.

V primeru, da boste proizvod dali na trg po 1. januarju 2020 ali se v tem času spremeni sestava proizvoda, morate po dobavni verigi navzgor preveriti, ali je proizvajalec zmesi naredil PCN-notifikacijo za ta proizvod za vse države, v katerih dajete te proizvode na trg.

PCN-notifikacija je zakonska dolžnost formulatorja nevarnih zmesi in ne vaša, vendar vam lahko inšpekcija v primeru pregleda proizvode vzame iz prodaje, če ta ni narejena. Zato dobavitelje vprašajte, če je bila PCN-notifikacija narejena za vse države, v katerih zmesi dajete na trg.

Če ni bila, ali če je v komunikaciji kak šum, lahko PCN-notifikacijo v najslabšem primeru še vedno naredite sami, pri čemer se sklicujete na UFI-številko, ki jo je proizvodu določil formulator. Vendar ste v tem primeru za pravilnost informacij v notifikaciji odgovorni vi.

Če ste od dobavitelja že dobili UFI-kode, jih pustite na etiketi, saj bodo po novem obvezen element etikete.

2. Če poleg distribucije nevarnih zmesi te proizvode tudi preimenujete ali prepakirate, imate na voljo dve izbiri:

Prva; formulatorja nevarne zmesi obvestite o spremembi imena in jih prosite, da za proizvode v svojih PCN-notifikacijah doda vaša trgovska imena, embalažne enote in države članice, v katerih jih daje na trg. Na proizvodu pustite proizvajalčevo UFI-kodo.

Druga; če tega ne želite storiti, potem morate opraviti lastno PCN-notifikacijo. Pri njej se lahko sklicujete na UFI-kodo, ki jo je proizvodu določil formulator, vendar ste v tem primeru za pravilnost informacij v notifikaciji odgovorni vi. Pozorni morate biti na spremembe v UFI-kodi na dobavljenih proizvodih, saj te pomenijo, da se je formulacija proizvoda spremenila – in da morate narediti novo PCN-notifikacijo. Na vsakem proizvodu mora biti tudi UFI-koda – ista koda, s katero ste naredili PCN-notifikacijo.

3. Če pa te zmesi uporabljate zato, da formulirate lastne proizvode, potem ste smatrani kot formulator in imate dolžnost izvajanja PCN-notifikacij za svoje proizvode v vseh državah članicah EU, v katerih se vaši proizvodi dajejo na trg – torej komunicirajte s svojimi kupci, kje in kako prodajajo vaše proizvode.

Kot lahko vidite, bo za zadostovanje zakonskim zahtevam, ki jih uveljavitev novega režima sporočanja podatkov o nevarnih kemikalijah prinaša, treba kar nekaj dela in komunikacije z dobavitelji. Še vedno ni jasno, kako bo oddajanje PCN datotek dejansko potekalo, zato vam predlagamo, da redno spremljate novice, ki jih bomo na to temo objavljali na našem blogu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 12. Feb 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.