Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Stranke so zadovoljne, če delo opravite dobro.

Če komunicirate z njimi in jim posredujete tudi informacije, ki niso vedno povezane zgolj s prodajo in računi, pokažete, da vam je mar. Eden izmed načinov komuniciranja s strankami je priprava ustreznih deklaracij oz. etiket.

Sledi seznam sedmih najpogostejših napak pri označevanju nevarnih kemikalij, ki jih lahko praktično najdemo v vseh trgovinah s kemikalijami.

Ko boste prepoznali vaše napake in jih seveda odpravili, boste s tem pridobili tudi zaupanje vaših strank.

Prva napaka. Etikete so izdelane zgolj v marketinške namene, pri čemer se obvezna zakonsko določena vsebina ne upošteva.

Seveda je na etiketi lahko marketinška vsebina. Ampak ne pozabite, da morate vključiti tudi nujne zakonsko določene elemente etikete, kot so npr. stavki o nevarnostih in previdnostni stavki. Pravi vir za te podatke je varnostni list za ta izdelek.

Z vključitvijo obeh vrst informacij kupca obvestite o potencialnih nevarnostih (in ne le koristih), še preden začne z uporabo izdelka.

Druga napaka. Uporaba različnih imen na etiketi in varnostnem listu za isti izdelek.

Razumemo, da je za marketinške in prodajne namene pomembno znati obračati in uporabljati besede, ki prodajajo. Ime izdelka je vsekakor nekaj, čemur podjetja posvetijo veliko časa. Ampak to je razmišljanje zgolj v smislu povečevanja prodaje.

Tu pa morate biti previdni. Če se odločite spremeniti ime izdelka, da bo le-ta bolj privlačen za prodajo, morate storiti enako s trgovskim imenom v varnostnem listu. Trgovsko ime v varnostnem listu mora biti namreč identično, kot je na etiketi.

Tretja napaka. Črnobeli GHS piktogrami namesto barvnih.

Razlog za to odločitev je pogostokrat razmišljanje, da črnobeli piktogrami ne izstopajo tako kot barvni. Povsem logično je, da barvni piktogrami izstopajo veliko bolj kot črnobeli.

Gre spet za prodajno usmerjeno razmišljanje, ki vas bo spravilo v težave.

Uporabljati morate le uradno potrjene in predpisane barvne GHS piktograme.

Četrta napaka. Etiketa, na kateri je besedilo premajhno in ga ni mogoče prebrati.

Kaj storite, če je prostor omejen in ne želite izbrisati besedila?

Če ste vsaj malo podobni meni , potem najprej poskusite z manjšo pisavo. Enako velja, kar zadeva prostor na etiketah za kemikalije.

Nič ni narobe, če uporabite manjšo pisavo. Vseeno pa mora biti tako velika, da je besedilo mogoče prebrati.

Torej, če vi in večina vaših kolegov lahko prebere etiketo na 20 do 30 cm razdalje od oči, potem je velikost pisave v redu. Po naših izkušnjah zadostuje velikost pisave najmanj 6.

Peta napaka. Velikost GHS piktogramov je premajhna.

Druga najpogostejša rešitev pri iskanju dodatnega prostora na etiketah je povezana z manjšanjem velikosti GHS piktogramov.

Razmišljanje v smislu «samo da so na etiketi« vas ne bo rešilo. Mere najmanjšega dovoljenega piktograma za embalažo do 3 litrov so najmanj 10 x 10 mm, če je le mogoče, pa naj bodo 16 x 16 mm.

Tako kot pri velikosti pisave se morate tudi tukaj prepričati, da so na embalaži uporabljene prave dimenzije piktogramov.

Šesta napaka. Vodoravno usmerjeno besedilo na izdelku, ki je obrnjen navpično.

Stranke morajo prebrati etiketo na izdelku na polici tako, da jim glave ni treba obračati za 90 stopinj.

To ni zgolj moje osebno mnenje, ampak to CLP zakonodaja zahteva od vas. Navaja takole:

»Etikete so trdno pritrjene na eno ali več površin embalaže, ki neposredno vsebuje snov ali zmes, in jih je možno brati vodoravno, ko je pakiranje postavljeno na običajni način."

Sedma napaka. Imena nevarnih snovi niso prevedena v lokalni jezik.

Mogoče se zdi, da pretiravam, vendar smo že videli, kako so izdelke morali umakniti s polic že samo zaradi te majhne podrobnosti.

Prepričati se morate, da so imena nevarnih snovi prevedene v jezik države, v kateri kemikalijo prodajate. Uporaba mednarodnih ali angleških imen preprosto ne zadostuje.

Zdaj, ko ste prebrali seznam, je povsem logično, da vas vprašam ...

Katere od teh napak pa delate vi?

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 01. Feb 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.