Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pred kratkim je bil na portalu ECHA objavljen precej zanimiv članek avtorja Jakoba Aahauga, vezan na kodo UFI.

Ker se nam je zdela vsebina pomembna za razumevanje tega področja, smo del članka, ki ne posega preveč v tehnične detajle, prevedli. Zaradi dolžine ga bomo objavili v dveh delih.

Danes vas vabim k branju prvega dela.

Kmalu bo začel delovati portal za notifikacije centrom za zastrupitve, ki bo udeležencem v industriji omogočal, da na enostaven in varen način pripravijo informacije in jih v harmoniziranem formatu posredujejo pristojnim organom v različnih državah članicah EU. V nadaljevanju so opisana dejstva, ki jih za pripravo informacij morate poznati.

Večina potrošnikov ne razmišlja veliko o tem, kaj vsebujejo plastenke, ki jih hranimo pod kuhinjskim pultom. Običajno so opremljene z zvenečimi reklamnimi napisi,  kot na primer: »Temeljito čiščenje!«, »Izjemna moč čiščenja!« ali »Napredno čiščenje!«. Če pa ste uvoznik ali nadaljnji uporabnik zmesi, veste, da se za temi barvitimi opisi lahko skrivajo močne kemikalije. Te kemikalije so učinkovite pri čiščenju in drugih namenih, obstaja pa tudi možnost napačne uporabe, kar lahko povzroči zastrupitev.

Če se po nesreči zastrupimo z nevarnimi zmesmi, npr. s kemikalijami za gospodinjstvo, čistili ali z barvami, lahko za nujen zdravstveni nasvet pokličemo nacionalni center za zastrupitve.

Centri za zastrupitve v EU sprejmejo več kot 600.000 klicev na leto. Okoli polovica vseh dogodkov oz. zastrupitev vključuje otroke, v več kot 40 % primerov pa je identificiranje izdelka, ki je zastrupitev povzročil, zahtevna naloga.

Kako enostavneje identificirati izdelek

Glavni izziv pri identificiranju izdelka oz. kemikalije, ki je povzročila zastrupitev, je, da trgovsko ime ni vedno jasno opredeljeno. V praksi to pomeni, da lahko svetovalcu iz centra za zastrupitve na telefonski liniji beremo besedilo z nalepke na izdelku, ki jo držimo v rokah, pa ta kljub temu ne bo mogel ugotoviti, za kateri izdelek gre. Novi označevalec z imenom UFI oz. Unique Formula Identifier (enolični identifikator formule) zato pomaga povezati izdelek z informacijami, ki jih določi industrija, npr. trgovsko ime izdelka, njegova sestava, vrste nevarnosti ...

UFI je unikatna koda za vsako sestavo zmesi, ki zmes pomaga identificirati ter pristojnim omogoča, da podajo natančen in hiter zdravstveni nasvet v primeru zastrupitve. Kode UFI se generirajo z orodjem, ki je na voljo na spletnem mestu centrov za zastrupitve Evropske agencije za kemikalije (ECHA) in so obvezni element etikete.

Katere informacije je treba posredovati?

Če ste uvoznik ali nadaljnji uporabnik in želite tržiti zmes, ki je razvrščena kot nevarna za zdravje ali nevarna zmes s fizikalnimi nevarnostmi, potem morate informacije o tem posredovati pristojnim organom v državi članici, kjer boste zmes tržili. Zahtevana informacija vključuje:

  • celotno (100%) kemijsko sestavo nevarne zmesi, in
  • kategorijo izdelka skladno z novim harmoniziranim evropskim sistemom za kategorizacijo izdelkov (EuPCS).

Obstaja nekaj izjem, kot so zmesi, razvrščene kot nevarne za okolje, medicinski pripomočki, kozmetični izdelki, plini pod tlakom in eksplozivna sredstva.

Vse informacije morajo biti predstavljene v harmoniziranem formatu za postopek notifikacije centrom za zastrupitve (PCN ali Poison Centre Notification – notifikacija centrom za zastrupitve).

Čez nekaj dni bomo objavili še drugi del članka. Tam bo več govora o novem portalu za notifikacijo, formatu postopka PCN in časovnih mejnikih, na katere bomo morali biti pozorni.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 02. Oct 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.