Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Koda UFI sama po sebi nima nobene vrednosti. Za konkretno kodo UFI je treba izvesti PCN.

PCN (Poison Centre Notification – notifikacija centrom za zastrupitve) je postopek notifikacije, s katerim podjetje v enotno evropsko podatkovno bazo centrov za zastrupitve javi informacije o nevarni zmesi.

To ni nekaj povsem novega.

Že danes morajo namreč podjetja, ki vnašajo nevarne kemikalije v Slovenijo, prijaviti te kemikalije pristojnemu organu. V Sloveniji je to Urad RS za kemikalije. Prijava se opravi preko ISK – Informacijskega sistema za kemikalije. Ob prijavi se priloži tudi varnostni list (VL v nadaljevanju). Ta VL se daje v bazo, do katere ima dostop Urad RS za kemikalije oziroma slovenski Center za zastrupitve.

Osnovni namen prijave kemikalij v sistem ISK je torej varovanje človeka in njegovega zdravja. To pa je naloga centrov za zastrupitve že sedaj in tako bo tudi v prihodnje.

Določene države članice EU imajo svoje informacijske sisteme že vzpostavljene, spet druge so v postopku ustanavljanja le-teh. S postopkom notifikacije PCN pa se oblikuje enotna evropska podatkovna baza, v kateri bodo imeli centri za zastrupitve po celotni Evropi na voljo natančne informacije (vključno s sestavo) o nevarnih kemikalijah na tržišču.

V primeru, da se nekdo zastrupi z nevarno kemikalijo, lahko omenjeni centri na podlagi kode UFI hitro dobijo točne podatke o tem, katere snovi ta kemikalija vsebuje, in se na podlagi pridobljenih informacij odločijo za pravilno zdravljenje zastrupljenega. Hitrost v takih primerih rešuje življenja.

Kot je razvidno iz do sedaj zapisanega, nalagata koda UFI in postopek notifikacije PCN največ odgovornosti formulatorjem ter uvoznikom zmesi. Na drugi strani pa tudi podjetjem, ki zmesi preimenujejo in prepakirajo.

Vseeno svetujemo, da se z njima seznanite tudi distributerji, saj bo v določenih primerih treba formulatorjem oz. proizvajalcem sporočiti potrebo po notifikaciji zmesi v državah, v katerih zmesi prodajate.

Naj bo za danes dovolj.

Če ste zamudili prvi prispevek na temo kode UFI, ga lahko preberete tukaj.

Naslednjič pa o tem, zakaj trenutni sistem ne omogoča učinkovitega ukrepanja in zakaj sta prehod na kodo UFI in postopek prijave PCN sploh smiselna.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 21. Sep 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.