Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Tukaj je 7 mitov o varnostnih listih (VL) in etiketah, ki jih pogosto slišim, in za katere velja, da so resnični.

Niso.

Ker pa je mitov preveč za en članek, danes z vami delim prve 3 (ostale 4 pa čez kakšen dan ali dva) ...

#1: Varnostne liste berejo samo inšpektorji

Ni res. Varnostni listi so relevantni vir informacij za tiste, ki se ukvarjajo s kemikalijami. Med drugimi so to varnostni inženirji, svetovalci za kemikalije, zdravniki, tudi prevozniki in skladiščniki.

Za poklicnega uporabnika, kot je varnostni inženir, je ključna 8. točka VL. V njej je navedena zaščitna oprema (zaščitna maska, potreben filter, delovni čevlji, vrsta obleke, ipd.), ki jo morajo delavci uporabljati pri ravnanju s kemikalijami. Obenem pa ta točka pove, katerim snovem je delavec izpostavljen, ter kakšne so dovoljene meje za varno uporabo – mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost (npr. koliko je lahko acetona v zraku, da je uporaba še varna).

Zdravnik, na primer, potrebuje VL za pripravo ocene tveganja na delovnem mestu. Podatki v VL so v njegovem primeru osnova za pripravo te ocene. Poleg tega v 8. točki VL dobi informacije, če mora pri delavcih izvajati biološki monitoring (npr. pregled krvi, urina).

Kogar zanimajo odpadki in ravnanje z njimi, najde relevantne podatke v 13. točki VL. Za prevoznika pa je pomembna 14. točka VL, da ve, na kakšen način lahko kemikalije varno prevaža.

Vse te informacije so zbrane v istem varnostnem listu in so torej namenjene različnim strokovnjakom (in ne zgolj inšpektorjem, kot ljudje velikokrat zmotno mislijo).

#2: Varnostni list je predolg

Nikakor.

VL je poln informacij, ki so pomembne za različne strokovnjake (kar je deloma razvidno že iz zgornjega odgovora), zato je tako dolg. Dejansko pokriva kar 16 različnih področij.

Pa poglejmo, kako pomembne so te informacije za nekoga, ki pripravlja ali pregleduje VL.

Recimo, da delam varnostni list za zmes. Najprej je treba poiskati varnostne liste za surovine. Če imaš VL za surovino, je treba pregledati celotni dokument, da lahko narediš, vse kar je potrebno, in v novo nastali VL za zmes vključiš vse informacije, ki so pomembne za obveščanje celotne dobavne verige.

Varnostni list tako predstavlja vir informacij vsem v dobavni verigi. Potrošnika morda res ne zanima celotna vsebina VL; zanj je ključna vsebina etikete, ki je na embalaži. Če pa si strokovnjak, je lahko vsaka informacija izredno pomembna. In po izkušnjah sodeč takih relevantnih informacij ni nikoli preveč.

Ker je spekter uporabe določene kemikalije tako širok, mora VL vsebovati toliko različnih podatkov. Varnostni list so torej vsi ti podatki, zbrani na enem mestu. Osnovno pravilo, ki velja, je, da mora vsak profil uporabnika iz VL razbrati tiste informacije, ki zadevajo in zanimajo njega.

Glede na količino zelo pomembnih informacij (tudi s stališča varnosti) varnostni list vsekakor ni predolg.

#3: Enkrat izdelani varnostni list je vedno ustrezen

To ni res.

Na posodabljanje varnostnih listov (in etiket) vplivajo kar trije dejavniki.

Prvič, vedno se lahko spremeni sestava izdelka. To je bilo še posebej vidno v času ekonomske krize, ko so podjetja iskala cenejše surovine in so se recepture izdelkov menjale tudi večkrat letno.

Drugič, lahko se spremenijo varnostni listi snovi, ki so del recepture zmesi. Razlog za to je, da se snovi vseskozi preučujejo in na novo razvrščajo. Se spomnite borove kisline? Pred leti je bila vsem znana borova kislina prisotna v izjemno veliko izdelkih (uporabljala se je celo v kozmetiki) in razvrščena kot nenevarna.

Potem pa je postala zelo nevarna – strupena za razmnoževanje – in posledično je bilo treba izdelati nov varnostni list za borovo kislino. Še več, treba je bilo spremeniti varnostne liste za vse zmesi, ki vsebujejo borovo kislino.

Tretja sprememba je tista, ki jo pozna največ ljudi, in sicer sprememba v zakonodaji. Varnostni listi se morajo prilagajati tudi spremembam v zakonodaji. V zadnjih letih je najbolj poznana takšna sprememba prehod iz DPD (star sistem razvrščanja in označevanja) na CLP-zakonodajo (nov sistem razvrščanja in označevanja).

Če je bil varnostni list sploh kdaj statičen dokument, to sedaj že nekaj časa ni več.

Ostanejo nam še štirje miti, ki pa vam jih pošljem prihodnji teden.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 06. Aug 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.