Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Zadnjič sem vam predstavila prvi sklop navodil (od enajstih) za skladiščenje nevarnih kemikalij.

Danes si lahko preberete, kaj pravijo naslednje štiri zahteve:

4. Zagotavljanje gasilnih sredstev

V delovnem/skladiščnem prostoru naj bodo stalno pripravljena gasilna sredstva.

Za gašenje tekočih kemikalij so najbolj primerni gasilniki na prah (ABC). Voda se uporablja samo za gašenje kemikalij, ki se mešajo z vodo (npr. alkohol).

Primerna gasilna sredstva za posamezno kemikalijo, ki se lahko uporabijo v primeru požara, so navedena v 5. točki varnostnega lista. Razvidna pa so tudi iz navodil za varno delo.

5. Označevanje nevarnih območij

Nevarna območja morajo biti označena z ustreznimi varnostnimi znaki in opozorili za opozarjanje na nevarnost, ki obstaja na določenem območju. Za vsa nevarna območja je treba izdelati in upoštevati izvleček iz požarnega reda.

Kemikalije je treba varno in pregledno zložiti in urediti po skupinah in vrstah, tako da je v vsakem trenutku možen dostop do njih. Transportne poti v skladišču ne smejo biti založene.

6. Čistoča in higiena

Osebje mora skrbeti je za osebno higieno – umivati roke pred odmori in ob koncu dela.

V primeru politja z nevarno kemikalijo je treba onesnažena oblačila takoj odstraniti in jih pred ponovno uporabo očistiti in oprati.

V skladiščnih prostorih se ne sme uživati hrane in pijače. Prav tako se v skladiščnih prostorih ne sme shranjevati živil.

7. Oprema za pomoč v primeru nesreče

Mesta, kjer hranimo opremo za pomoč v primeru nezgode ali nujnega primera, morajo biti jasno označena in delavcem dobro poznana.

Pa smo prišli že čez polovico vseh navodil za skladiščenje.

Morda se vam nekatere od zgoraj omenjenih zadev zdijo samoumevne. Žal pa pri svojh pregledih na terenu stalno opažam, da imamo največ dela ravno pri teh »samoumevnih« stvareh. Zato se mi je zdelo smiselno, da nekoliko več pozornosti namenim prav njim.

Kmalu vam pošljem še zadnja štiri navodila, ki jih morate upoštevati pri skladiščenju kemikalij.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 11. Jun 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.