Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

S 1. 2. 2018 je stopila v veljavo 8. sprememba Uredbe 1272/2008 (CLP).

Ta določa, da je potrebno do konca prehodnega obdobja – do 31. januarja 2020 – posodobiti varnostne liste in etikete z novimi H- in P-stavki. To so stavki o nevarnostih in previdnostih iz 2. točke varnostnega lista.

Še vedno pa lahko do konca januarja 2020 uporabljate stara besedila za H- in P- stavke. Vendar pozor, to velja le za izdelke, ki so bili dani v promet v EU pred 1. februarjem 2018.

Kako veste, ali so bili proizvodi dani v promet pred omenjenim datumom?

Dva konkretna primera iz prakse za lažje razumevanje.

Prvič, če je podjetje dobilo proizvode v njihovo skladišče pred 1. 2. 2018, to pomeni, da je bil prvi promet v EU opravljen pred tem datumom. V tem primeru imajo slovenska podjetja še 2 leti časa, da uskladijo etikete.

Pomemben je torej datum, kdaj je bil proizvod prvič dan na trg v EU (v celotni dobavni verigi).

Še en primer.

Nemško podjetje A da izdelek na trg 1. 1. 2018 francoskemu podjetju B. To podjetje B proda izdelek slovenskemu podjetju 1. 3. 2018. V tem primeru slovensko podjetje ni dolžno preetiketirati izdelka, ker je bil izdelek v prometu v EU že pred 1. 2. 2018.

Kaj ta sprememba pomeni za vas?

V primeru, da ste naši VIP-klienti, to je naročniki ChemiusExpert storitve, ne rabite storiti ničesar.

Vse potrebno bomo do konca marca za vas uredili mi. In to brez dodatnih stroškov. Še več, zaradi prehodnega obdobja bomo za vas uredili tudi »arhiv« in vam v tem času zagotovili dvojne varnostne liste.

To pomeni, da bomo pred vnosom sprememb pri izdelkih, na katere bo to vplivalo, shranili vaše obstoječe varnostne liste. Tako da boste imeli v aplikaciji Chemius na voljo (poleg novih) tudi varnostne liste s starim besedilom za H- in P-stavke.

Če pa niste naročnik ChemiusExpert storitve in tega ne želite prepustiti nam, potem se morate prepričati, da boste postorili vse potrebno do izteka roka, to je do 31. 1. 2020. V grobem to pomeni, da boste:

 • ustrezno prilagodili vaše varnostne liste;
 • ustrezno prilagodili etikete in jih uskladili s spremenjenimi varnostnimi listi;
 • prelepili izdelke z novimi etiketami;
 • poslali ali omogočili dostop do novih varnostnih listov vsem v dobavni verigi ali vašim kupcem.

Kot navedeno na začetku, lahko do konca januarja 2020 še vedno uporabljate stara besedila za H- in P-stavke za izdelke, ki so bili dani v promet v EU pred 1. februarjem 2018. Če imate torej za te proizvode že natisnjene etikete, jih lahko v tem obdobju brez skrbi uporabljate.

Če menite, da bi pri tem potrebovali pomoč, pa se lahko vedno obrnete na nas.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 09. Mar 2018

 • Vsi prispevki
 • Varnostni listi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.