Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Prejšnji mesec je neko podjetje A iz Ljubljane, ki prodaja specialna čistila, dobilo manjše naročilo iz Ptuja.

Podjetje nima svojih kombijev in terenskih komercialistov, zato so naročili prevoz blaga do dotičnega kraja. Prevoz je prevzelo podjetje B, ki se ukvarja s prevozom raznovrstnega, med drugim tudi nevarnega blaga.

Podjetje A je pošiljko pripravilo tako, kot jim je naročilo podjetje B. Izdelke so zapakirali v škatlo in jo opremili z nalepkami nevarnosti po ADR.

Naslednji dan je voznik iz podjetja B prevzel pošiljko in jo odpeljal proti Ptuju.

Nakar so podjetju A sporočili, da so šoferja zaradi ugotovitve določenih nepravilnosti ustavili policisti, ki so mu naložili plačilo globe v znesku 10.000 € (3.000 € podjetju A in preostalih 7.000 € podjetju B).

Kaj je bilo narobe?

Da bi dobili pravilen odgovor, se je podjetje A odločilo pridobiti strokovno mnenje. In tako je zadeva prišla do nas.

Po pregledu dokumentacije smo ugotovili, da so bili res kršeni predpisi ADR, a  da je bila kršitev popolnoma nepotrebna.

Zakaj?

Če bi pošiljko pravilno označili, bi prevoz padel pod olajšavo in večina določb ADR ne bi veljala.

Podjetje A pa se je držalo splošnega navodila o označevanju ADR pošiljk, a to za njihove proizvode sploh ni bilo potrebno, še manj pa uporabno. Namesto da so pošiljko označili z nalepko nevarnosti in naročili ADR prevoz, bi podjetje A moralo pošiljko označiti z nalepko LQ.

ADR namreč pozna določene olajšave, zaradi katerih pri prevozu ni potrebno upoštevati nekaterih ADR določb.

V konkretnem primeru so bili proizvodi pakirani v ustrezne, manjše embalažne enote, za katere velja olajšava za omejene količine (znana tudi kot LQ - limited quantities).

Olajšava v tem primeru pomeni, da pri prevozu ni potrebno upoštevati vseh določb ADR, temveč samo določbe, ki govorijo o označevanju paketov. To pomeni, da bi moralo  podjetje A namesto nalepk nevarnosti na škatlo nalepiti nalepko LQ in pošiljka bi bila pravilno pripravljena za odpremo.

Kaj se lahko naučite iz te zgodbe?

Prvič, tudi če imate samo en proizvod, ki je pakiran v majhnih embalažnih enotah, to še ne pomeni, da za vas ne veljajo določbe ADR pri prevozu blaga.

Drugič, vsak prevoz je specifičen, zato se ne gre zanašati na splošna pravila, ki naj bi veljala za vaše proizvode. Samo ena napačna nalepka na kartonu vas lahko stane 3000 € ali celo več.

In tretjič, z naročilom ADR prevoza - tudi če ta ni potreben (t.j. po principu “za vsak slučaj”) - se ne boste rešili kazni.

Moj nasvet je preprost. Svojega poslovanja ne prepuščajte naklučju saj vas lahko to drago stane.

Če o zadevah ADR niste prepričani, raje vprašajte (svojega) svetovalca za ADR.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
ADR | 31. Aug 2017

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.