Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kako pomembni so detajli pri ADR prevozih, kaže naslednja zgodba.

Podjetje je prevažalo blago – nevarno in nenevarno po ADR – v tovornem vozilu, ki ga je možno odpreti zgolj zadaj. Pogled iz strani kamiona torej ni bil mogoč. 

Tovor so zato, da bi izkoristili razpoložljivi prostor, vedno zapolnili do zadnjega kotička. Spredaj, pri vratih kamiona, so naložili nenevarno blago, zadaj pa nevarno. Tovor je bil zavarovan proti premikanju, kar je pravilno.

Žal pa tako ni bilo mogoče videti, kaj je naloženo zadaj. In ta malenkost je bila usodna.

Voznika je med prevozom ustavila prometna inšpekcija (policija). Želeli so opraviti pregled blaga. 

Ker pa se je kamion odpiral zgolj zadaj in ker je bil tako založen, pregled celotnega blaga ni bil možen.

Pregled prevoznih listnin je pokazal, da se je prevažalo tudi ADR nevarno blago. Zato je pristojni organ zahteval, naj se tovor razloži. 

Tega seveda voznik ni mogel narediti, saj na kraju pregleda ni imel viličarja. Zato ga je prometna policija preusmerila na najbližjo lokacijo, kjer je to lahko naredili. 

Ocenjeni strošek podjetja, po oceni direktorja, ki mi je zaupal njihovo zgodbo, je bil 1.500 €. 

V to je vključen čas potreben za prevoz na lokacijo, kjer je bilo mogoče blago razložiti, strošek viličarja in to, da so dejansko pregledali kamion.

In kako bi se v podjetju lahko izognili takemu scenariju?

Voznik bi moral takoj pokazati prevozno listino. 

Drugič, način zlaganje blaga je lahko v takih primerih odločilen. Najbolj pravilno bi bilo, da bi bilo nevarno blago naloženo spredaj, nenevarno pa zadaj. Seveda je to možno zagotoviti samo v primeru, ko gre za enega prejemnika nevarnega blaga.

Po naših izkušnjah je nevarno blago tisto, ki najbolj zanima prometno policijo. In v večini primerih se pregled s tem konča. Seveda pa lahko še vedno opravijo celoviti pregled. Ni pa to običajna praksa.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
ADR | 01. Aug 2017

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.