Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

5 koraka za stavljanje hemikalija na tržište Bosne i Hercegovine

Danas vam donosim praktičan hodogram koji će vam pomoći ako ste početnik u oblasti hemikalija. Prateći navedene korake možete jednostavno savladati sve obaveze koje su u Bosni i Hercegovini propisane za proizvođače i uvoznike hemikalija.

 1. Utvrdite da li uvozite ili proizvodite hemikalije

Možda djeluje čudno, ali iz iskustva znam da neke kompanije koje se bave prometom hemikalija ne znaju da se na njih primjenjuju propisi o hemikalijama. Neki uvoznici smatraju da boje i lakovi ili sredstva za održavanje higijene nisu hemikalije, već „obični“ proizvodi za koje nema posebnih obaveza. Ovi proizvodi jesu hemikalije i na njih se primjenjuju propisi i specifični zahtjevi.

SAVJET: U ovoj fazi odredite i kategorije proizvoda (industrijska hemikalija, deterdžent, biocid, otrov, prekursor itd.) kako biste lakše utvrdili obaveze. Provjerite sa špediterom dodatne obaveze prema tarifnom broju proizvoda koje uvozite.

 1. Provjerite primjenjive propise prema sjedištu kompanije

S obzirom na to da se u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine primjenjuju različiti propisi o hemikalijama, ovo je važan korak. U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje su u primjeni propisi o otrovima, dok se u Republici Srpskoj odavno primjenjuju modernizovani propisi o hemikalijama. Kratak podsjetnik na osnovne obaveze možete pogledati u ovom tekstu.

SAVJET: ukoliko promet hemikalija vršite na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, morate ispoštovati specifične zahtjeve u svim dijelovima države.

 1. Pribavite potrebne dozvole za kompaniju

Ako ste utvrdili da uvozite ili proizvodite hemikalije, potrebno je da pribavite dozvolu za takvu djelatnost. U zavisnosti od sjedišta, treba da uradite sljedeće:

U Federaciji Bosne i Hercegovine potrebno je pribaviti rješenje/dozvolu nadležnog organa, uz prethodnu provjeru ispunjenosti uslova za tu djelatnost. Ova obaveza se za sada odnosi samo na otrove.

U Republici Srpskoj je potrebno da se upišete u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija. U tu svrhu morate imenovati savjetnika za hemikalije.

SAVJET: strani proizvođač (ili distributer) mora imenovati zastupnika ili uvoznika sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koji će biti odgovoran za ispunjavanje propisanih obaveza.

 1. Pribavite potrebne dozvole za hemikalije

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno je potrebna dozvola samo za uvoz otrova.

U Republici Srpskoj je potrebno da upišete hemikalije u Inventar hemikalija. Ukoliko proizvodite ili uvozite biocide, potrebno je da izvršite i njihovu registraciju.

Ukoliko se hemikalije koje uvozite smatraju prekursorima, potrebne su i dodatne dozvole.

SAVJET: U ovoj fazi morate osigurati urednu dokumentaciju za hemikalije, prvenstveno bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list i etiketu.

 1. Započnite sa prodajom

Kada ste pribavili sve dozvole i ispunili sve zahtjeve, možete krenuti sa prodajom hemikalija. Ne zaboravite da je potrebno da vodite evidencije o hemikalijama koje ste proizveli ili uvezli, te pripremate godišnje izvještaje.

SAVJET: Ovdje se ne završavaju vaše obaveze. Dokle god je hemikalija koju ste proizveli ili uvezli na tržištu, morate osigurati da se koristi bez štete za čovjeka i životnu sredinu.

Nadam se da vam ovaj kratki pregled obaveza može pomoći. Ako vam je potreban dodatni savjet pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike LinkedIn Sales Solutions on Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLBiocidi Drugo | 07. Jun 2024

 • Sve
 • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
 • UFI / PCN
 • ADR
 • Biocidi
 • REACH
 • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.