Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Bosna i Hercegovina – skoro kao Švajcarska

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, Bosna i Hercegovina ima dosta sličnosti sa Švajcarskom.

Ako krenemo od uređenja, i jedna i druga zemlja su decentralizovane i imaju veliki broj različitih nivoa vlasti.

Švajcarska ima 26 kantona i isto toliko parlamenata i vlada, plus federalne vlasti. Po površini je manja od Bosne i Hercegovine, ali ima više stanovnika – skoro tri puta više.

Bosna i Hercegovina ima dva entiteta, jedan distrikt, 10 kantona, tročlano predsjedništvo, dva predsjednika entiteta, četiri parlamenta, 13 vlada i savjet ministara. Ovdje živi nešto više od 3 miliona stanovnika, ali teško je biti siguran jer popis nismo imali 11 godina. Mada, ni rezultate tog popisa nismo ozvaničili.

I jedna i druga država treba da obezbijede značajna sredstva za finansiranje glomaznog državnog aparata. Pogledajmo zato ekonomske parametre prema stranici worlddata.info (ako je uopšte potrebno):

Parametar Švajcarska Bosna i Hercegovina
BDP 818,427 M USD 24,474 M USD
Stopa inflacije 2.84 % 14.02 %
Stopa nezaposlenosti 4.2 % 14.1 %
Prosječni prihodi 95,490 USD 7,660 USD
Indeks korupcije 18 (dobro) 65 (loše)
Indeks troškova života 49 71

 

Ne znam da li su navedeni podaci sasvim tačni, ali red veličina sigurno jeste. I jasno je kome je jednostavnije da finansira svoje institucionalno uređenje.

Ali kakve veze sve ovo ima sa hemikalijama?

Odgovor se može naslutiti u još jednoj sličnost: obe zemlje imaju više službenih jezika. U Švajcarskoj su službena četiri jezika: njemački, francuski, italijanski i romanš (retoromanski). U Bosni i Hercegovini imamo tri službena jezika koji se u različitim dijelovima zemlje drugačije zovu.

Prema Ustavu Federacije BiH, službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski. Prema Ustavu Republike Srpske, službeni su jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. U oba ustava utvrđeno je da su službena pisma latinica i ćirilica.

Ako imamo više službenih jezika, postavlja se pitanje kako pravilno deklarisati hemikalije, ali i sve druge proizvode.

Za razliku od Švajcarske, jezici u Bosni i Hercegovini su veoma slični, neki bi rekli i identični. I to je ono što je značajno kada su hemikalije u pitanju.

Prema propisima o hemikalijama, podaci o hemikalijama se na etiketi navode na JEDNOM od službenih jezika. Smatra se da je takvo navođenje podataka dovoljno za adekvatno informisanje korisnika, a polazeći od činjenice da su sva tri jezika jako slična.

Ista situacija je i sa deklarisanjem drugih proizvoda, što je regulisano opštim propisima o trgovini i zaštiti potrošača. Ipak, uvijek treba provjeriti posebne propise za specifične grupe proizvoda.

U praksi se često za tržište Bosne i Hercegovine koriste kombinovane etikete namijenjene za tržišta Hrvatske i Srbije. Tada se tekst na deklaraciji označava sa HR/BA(BiH), odnosno SR(SRB)/BA(BiH). Ovako se štedi prostor na višejezičnim etiketama i smanjuju troškovi.

Ipak, imajte i vidu da postoje specifični podaci koje morate navesti odvojeno za Bosnu i Hercegovinu, a prvenstveno podaci o uvozniku.

Da se još jednom vratim na Švajcarsku: tamo podaci o hemikalijama moraju biti navedeni na najmanje jednom službenom jeziku u dijelu zemlje u kojem se hemikalija isporučuje. Ipak, u praksi se uobičajeno navode na dva jezika.

Prisjetimo se da je u Sjevernoj Makedoniji podatke o hemikalijama i drugim proizvodima potrebno navesti na dva službena jezika, o čemu sam ranije detaljno pisala.

Ako imate neka pitanja o obilježavanju hemikalija, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 20. May 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.