Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta treba da znate ako proizvodite ili uvozite proizvode za opštu upotrebu?Ako ste proizvođač hemikalija sigurno puno vremena posvećujete izgledu etiketa. To je svakako važno. Bitno je da se vaš proizvod istakne i da privuče kupca.

Međutim, kada su u pitanju opasne hemikalije, propisi definišu obavezne elemente obilježavanja koji moraju biti navedeni na etiketi. Ove obaveze morate ispoštovati kako bi vaš proizvod bio usklađen sa propisima. Nekada i najmanja greška na etiketi može da uslovi povlačenje proizvoda sa tržišta. A to vas košta. I to ne samo novca. Sigurno ne želite da vaš ugled bude doveden u pitanje.

Dodatno, rizikujete plaćanje kazne za stavljanje na tržište proizvoda koji nije adekvatno obilježen.

Da ne pominjemo dodatne troškove koje možete imati ukoliko je neophodno da mijenjate etikete koje ste već izradili u velikoj količini.

Zato danas hoću da pišem o samom izgledu i veličini etikete. I ovo pitanje je definisano propisima o klasifikaciji i obilježavanju hemikalija. Ako etiketa ili piktogram nisu odgovarajuće veličine, vaša etiketa nije usklađena sa propisom čak iako sadrži sve propisane elemente.

Veličina etikete, odnosno dijela etikete sa podacima o opasnosti hemikalije uslovljeni su veličinom pakovanja. Što je pakovanje veće i etiketa mora da bude veća.

Na priloženoj fotografiji možete da vidite precizne podatke o veličini etikete i veličini piktograma u zavisnosti od veličine pakovanja neke hemikalije.

Smještanje svih propisanih podataka na ograničenom prostoru često može biti izazovno, ali ne smije biti nauštrb čitljivosti navedenih podataka.

Možda je prvi i najjednostavniji korak da izostavite alfanumeričke kodove za obavještenja o opasnosti (H oznake) i obavještenja o mjerama predostrožnosti (P oznake).

Na primjer, nije neophodno da na etiketi navedete H319 i pripadajući tekst. Dovoljno je navesti „Dovodi do jake iritacije oka.“ Isti je slučaj sa oznakom P102. Dovoljno je navesti „Čuvati van dohvata djece.“

U specifičnim slučajevima propisi definišu izuzetke te se dozvoljava da elementi obilježavanja hemikalije mogu biti prikazani na jedan od sljedećih načina:

  • na presavijenim etiketama,
  • na privezanoj pločici ili etiketi ili
  • na spoljašnjoj ambalaži.

U Evropskoj uniji u toku je postupak izmjene ključnog propisa koji definiše klasifikaciju i obilježavanje hemikalija – CLP. Predloženo je dodatno definisanje načina navođenje podataka na etiketi, prvenstveno u pogledu veličine slova ali i razmaka između redova i riječi.

Takođe, pored fizičke etikete uvodi se i digitalna etiketa koja pruža velike mogućnosti za dodatno i detaljno informisanje korisnika.

Dok predložene izmjene ne budu usvojene, a potom i preuzete u zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini, pridržavamo se postojećih propisa. A, kao što već znate, trenutno su važeći samo oni u Republici Srpskoj.

Zato ću vam sljedeće sedmice pisati o trenutno važećim izuzecima koji se primjenjuju na obilježavanje malih pakovanja hemikalija.

Ako niste sigurni da li je vaša etiketa usklađena sa propisima, mi vam možemo pomoći. Javite se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 26. May 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.