Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Dvojezične etikete za tržište Sjeverne Makedonije

Znate li da je u Sjevernoj Makedoniji obavezno dvojezično deklarisanje proizvoda?

Ova novina definisana je Zakonom o zaštiti potrošača („Službeni vjesnik RSM“, 236/22) i u skladu je sa odlukom o uvođenju drugog službenog jezika iz 2019. godine. Tada je, pored makedonskog jezika, u Sjevernoj Makedoniji službeni jezik postao i albanski.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac je dužan prilikom isporuke dobara ili izvršenja usluge pružiti kupcu sva dokumenta na makedonskom i albanskom jeziku (jezik kojim govori najmanje 20% građana Sjeverne Makedonije).

Zakon je stupio na snagu 15. novembra 2022. godine i primjenjuje se na proizvode koji se stavljaju na tržište od tog dana. To znači da etikete ne treba mijenjati za proizvode koji su već na tržištu.

Prema informacijama iz medija, u prvih šest mjeseci primjene, za proizvode koji ne sadrže dvojezične etikete neće biti propisivane kazne već izdavana upozorenja. Nakon tog perioda počinje kažnjavanje (od 15. maja 2023. godine).

Kazne iznose od minimalnih 1.000 EUR za mini trgovce do maksimalnih 10.000 EUR za velike trgovce, uz dodatne kazne za odgovorna lica.

Takođe, može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u trajanju od 15 do 30 dana.

Da li ste spremni za finansijski trošak ili privremeni prekid poslovanja?

Ako ste prometnik hemikalija, ova odluka se odnosi na etiketu, ali i bezbjednosni list i druga tehnička dokumenta za hemikalije.

Zakon o hemikalijama Sjeverne Makedonije („Službeni vjesnik RSM“, 145/10, 53/11, 164/13, 116/15, 149/15 i 37/16) propisuje da se obilježavanje hemikalija vrši na makedonskom jeziku i ćiriličnim pismom. Ipak, ovo ne isključuje primjenu drugih propisa, uključujući i novi Zakon o zaštiti potrošača.

Dvojezične etikete za hemikalije nisu nepoznanica. Propisi u Evropskoj uniji, ali i zemljama regiona predviđaju mogućnost navođenja podataka na više jezika. U tom slučaju, podaci o opasnostima na svim jezicima moraju biti isti.

U Bosni i Hercegovini u službenoj primjeni su tri jezika. Ipak, većina propisa nalaže da se podaci o proizvodu moraju navesti na jednom od službenih jezika.

Međutim, nova pravila u Sjevernoj Makedoniji ne ostavljaju mogućnost izbora jezika već ste obavezni podatke navesti na oba službena jezika.

Imajte u vidu ovu obavezu ako hemikalije stavljate na tržište Sjeverne Makedonije.

Ako vam je potrebna pomoć sa dokumentacijom za hemikalije, ili želite da saznate kakva rješenja nudi Chemius, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Dimitris Vetsika od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 24. Mar 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.