Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta da radite ako prodajete sredstva za pranje vjetrobranskih stakala sa metanolom?

Zimska sezona je na izmaku, pa tako i upotreba zimskih sredstava za čišćenje vjetrobranskih stakala u kojima se najčešće koristi metanol.

Prošle nedjelje u Evropskoj uniji je putem sistema obavještavanja o nebezbjednim proizvodima (RAPEX) objavljena informacija o povlačenju sa tržišta sredstva za pranje vjetrobranskog stakla u zimskim uslovima. (O RAPEX sistemu sam vam već pisala, ali se možete podsjetiti o čemu se radi u ovom tekstu).

Naime, utvrđeno je da sredstva za pranje vjetrobranskog stakla u zimskim uslovima sadrže metanol u koncentraciji od 19%. A metanol je akutno toksičan za centralni nervni sistem, njegovo gutanje može dovesti do sljepila ili smrti. Zato takav proizvod nije u skladu sa REACH i CLP regulativama.

REACH regulativa, kao ključni propis EU o hemikalijama, između ostalog propisuje i ograničenja i zabrane za pojedine hemikalije. U ovom slučaju, propisana je maksimalna koncentracija metanola koji se može naći u proizvodima za pranje vjetrobranskih stakala namijenjenim opštoj upotrebi – 0,6%.

Dodatno, CLP regulativa, kao ključni propis EU o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija, propisuje specifične zahtjeve za obilježavanje i pakovanje proizvoda koji sadrže metanol, a namijenjeni su opštoj upotrebi.

Kako navedeni zahtjevi u spornom slučaju nisu ispunjeni, proizvod je ocijenjen kao nebezbjedan i naloženo je njegovo povlačenje sa EU tržišta.

Pogledajmo sada još kakva je situacija u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju upotreba metanola u ovim sredstvima.

Zakon o hemikalijama Republike Srpske i Zakon o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine usklađivani su sa spomenutim REACH i CLP regulativama. Međutim, konkretne odredbe koje su ključne za gorenavedeni slučaj definisane su podzakonskim aktima.

U Republici Srpskoj, sadržaj metanola ograničen je na isti način kao u EU – maksimalna koncentracija u sredstvima za vjetrobranska stakla namijenjenim za široku potrošnju iznosi 0,6%. Ovo je definisano Pravilnikom o ograničenjima i zabranama hemikalija.

Dodatno, Pravilnikom o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija propisane su posebne odredbe za obilježavanje i pakovanje sredstava za opštu upotrebu koja sadrže metanol.

Ovo znači da bi sporni proizvod koji je povučen sa tržišta EU bio tretiran na isti način i u Republici Srpskoj.

Sa druge strane, u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nisu usvojeni pravilnici koji propisuju odredbe koje se tiču metanola. Ipak, njihovo usvajanje se očekuje uskoro pa bi već u sljedećoj zimskoj sezoni mogla da budu na snazi specifična pravila za metanol.

Sada znate na šta sve trebate pripaziti kad se radi o sredstvu za pranje vjetrobranskih stakala. Da li znate na šta sve treba pripaziti kad su u pitanju druge vaše kemikalije? Ako nemate vremena da se bavite tim poslom, onda ja vrijeme da me pozovite ili mi pišete na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike pvproductions od Freepik.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 24. Feb 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.