Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Kakva je procedura revizije rješenja o obavljanju djelatnosti sa hemikalijama?

Nedavno sam dobila sljedeći upit jedne kompanije iz Republike Srpske koja se bavi uvozom hemikalija:

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nam je 2018. godine u skladu sa važećim Zakonom o hemikalijama izdalo rješenje o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama. Rješenjem je definisan rok važenja od pet godina, nakon čega podliježe reviziji. Kakva je procedura revizije ovog rješenja?“

Ovo je odgovor ukratko: nije propisana procedura revizije rješenja za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama.

Kako je to moguće?

Kao i obično, odgovor je u propisima.

Prema Zakonu o hemikalijama iz 2009. godine, sva lica koja se bave proizvodnjom, prometom, ali i upotrebom hemikalija, bila su dužna pribaviti rješenje Ministarstva. Ovim rješenjem bilo je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama.

Rješenje je izdavano sa rokom važenja od pet godina, nakon čega je bilo potrebno izvršiti reviziju. Revizija je podrazumijevala provjeru da li je došlo do promjena, odnosno utvrđivanje da li kompanija i dalje ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama.

Međutim, 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o hemikalijama Republike Srpske. Procedura izdavanja rješenja o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama je zamijenjena procedurom upisa proizvođača i uvoznika hemikalija u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija.

Više o Registru proizvođača i uvoznika hemikalija možete pogledati u ovom tekstu.

Upis u Registar je trajan, nema roka važenja niti je potrebno obaviti reviziju kakva je postojala prema starom zakonu.

Prelaznim odredbama novog Zakona o hemikalijama definisano je da se lica koja su imala validno rješenje o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti sa hemikalijama smatraju upisanim u Registar. To znači da ranije utvrđeni rok važenja rješenja nakon kojeg je potrebna revizija više ne važi.

Ono što možete da uradite je da od Ministarstva zatražite izdavanje uvjerenja o upisu u Registar čime ćete potvrditi ovaj status. Uvjerenje nema definisan rok važenja pa neće biti zabune u pogledu važenja do koje može doći korištenjem starog rješenja.

Ipak, i dalje imate obavezu da Ministarstvo obavijestite o bitnim promjenama, ako do njih dođe: promjena naziva ili sjedišta kompanije, promjena savjetnika za hemikalije i slično.

Nadam se da sam razjasnila ovu nedoumicu koju mnogi imaju. Ako imate slično pitanje, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Alexander Suhorucov od Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 03. Feb 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.