Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Koje obaveze iz propisa o hemikalijama se odnose na sredstva za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutska sredstva?

Osnova za primjenu propisa o hemikalijama na sredstva za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutska sredstva leži u činjenici da su ovi proizvodi (uglavnom) hemikalije (hemijska sredstva). Pogledajmo danas vaše obaveze prema tim propisima.

Ako ste proizvođač ili uvoznik sredstava za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutskih sredstava, onda je vaša prva obaveza, da se upišete u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija. Takođe – druga obaveza – potrebno je da imenujete savjetnika za hemikalije.

Na ovaj način evidentirate se kao lice koje proizvodi ili uvozi hemikalije, a savjetnik za hemikalije vam pomaže da ispunite obaveze definisane propisima o hemikalijama.

Više o tome da li vam treba savjetnik i koji su uslovi za savjetnika, možete pročitati ovdje.

Treća obaveza je klasifikacija opasnosti i obilježavanje hemikalija koja se takođe u potpunosti primjenjuje na ovu kategoriju hemikalija. Primjena harmonizovanog sistema klasifikacije i obilježavanja omogućava jednostavnu identifikaciju opasnosti i adekvatno informisanje korisnika, bez obzira na vrstu hemikalije.

Takođe, za sredstva za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutska sredstva treba da izradite bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list. To je već četvrta obaveza na koju treba da obratite pažnju. Kroz ovaj dokument obezbjeđujete prenos informacija o nekom hemijskom sredstvu kroz lanac snabdijevanja na standardizovan način.

Na ova sredstva primjenjuju se i ostale obaveze koje spominjem samo na kratko. Te obaveze su:

  • vođenje evidencija o proizvodnji i prometu,
  • dostavljanje izvještaja,
  • sprovođenje posebnih procedura uvoza i izvoza za posebne kategorije hemikalija.

Ono što je interesantno je da se ova sredstva u skladu sa izuzetkom definisanim Zakonom o hemikalijama ne upisuju u Inventar hemikalija.

Ako ste barem malo slični meni, onda vas interesuje zašto je to tako?

Razlog je u tome što je stavljanje na tržište sredstava za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutskih sredstava regulisano posebnim propisima. Konkretno, riječ je o Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 52/10) i Zakonu o fitofarmaceutskim sredstvima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 49/04).

Kako ovi propisi definišu detaljnu proceduru i dostavljanje dovoljnog broja podataka nadležnim organima, smatra se da su obezbijeđeni uslovi za promet i upotrebu ovih sredstava bez štete za čovjeka i životnu sredinu.

Sada znate koje su vaše obaveze kad je riječ o sredstvima za zaštitu bilja, odnosno fitofarmaceutskim sredstvima. 

Ako i vi imate neke dileme ili slična pitanja, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike Franz W. od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 19. Jan 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.