Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Čekajući primjenu Zakona o hemikalijama u Federaciji BiH: 3 stvari koje možete da uradite danas

Današnji tekst je prvenstveno namijenjen proizvođačima i uvoznicima iz Federacije Bosne i Hercegovine.

U razgovorima sa klijentima često čujem da jedva čekaju punu primjenu Zakona o hemikalijama Federacije BiH koji je usvojen 2020. godine. Kažu da je važno da se konačno počnu primjenjivati propisana pravila za stavljanje hemikalija na tržište. Tako bi se jasno izdvojili ozbiljni i odgovorni proizvođači i prometnici od onih koji vješto koriste trenutni nedostatak propisa.

Neki od ovih prvih, ozbiljnih i odgovornih, već odavno u svom poslovanju primjenjuju principe koji prevazilaze zahtjeve važećih propisa. Korak su ispred zakonodavca, znaju koja pravila i procedure ih očekuju i spremni su za promjene.

A tu su i malo obazriviji, koji prate dešavanja i počeli su sa pripremama ali očekuju donošenje podzakonskih akata da bi znali šta tačno treba da urade.

Činjenica je da su propisi o hemikalijama kompleksni i obimni zbog čega i proces donošenja podzakonskih akata dugo traje. I početak njihove praktične primjene biće izazovan proces koji će zahtijevati dodatni angažman i kompanija ali i nadležnih organa.

Zato se i očekuje da podzakonskim aktima budu definisani prelazni periodi za punu primjenu pojedinih procedura.

ALI, to ne znači da ima vremena za opuštanje. Krenite na vrijeme sa pripremama.

Evo tri stvari koje možete da uradite već danas.

1. Pregledajte vaš prodajni program i utvrdite kategorije hemikalija

Prvi korak je da kategorišete hemikalije koje prodajete:

  • provjerite njihovu namjenu (npr. industrijske hemikalije, biocidi, deterdženti, boje, lakovi),
  • pogledajte da li sadrže supstance za koje su propisana ograničenja ili zabrane,
  • provjerite da li sadrže posebno zabrinjavajuće supstance ili sl.

Ovaj korak omogućiće vam bolji uvid u predstojeće obaveze:

  • da li ćete moći i dalje da prodajete sve hemikalije,
  • da li ćete za pojedine grupe imati dodatne proceduralne obaveze pa i troškove,
  • da li treba da pripremite dodatnu dokumentaciju i sl.

2. Klasifikacija i obilježavanje hemikalija

Ovo je ključna stvar koju treba da provjerite kada su hemikalije u pitanju.

Postupak klasifikacije i obilježavanja hemikalija dobro je poznat, pa vaše hemikalije već sada možete klasifikovati i obilježiti.

U Evropskoj uniji je od 2010. godine (uz prelazne rokove) u primjeni globalno harmonizovani sistem klasifikacije i obilježavanja hemikalija Ujedinjenih nacija – GHS. U obliku u kom se primjenjuje u EU poznat je kao CLP (classification, labeling and packaging).

Kada ste hemikaliju adekvatno klasifikovali, onda je vrijeme da izradite etiketu sa elementima obilježavanja i osnovnim informacijama o proizvodu. I sadržaj etikete je detaljno propisan, o čemu sam vam i pisala u jednom od prethodnih tekstova.

Podaci na etiketi moraju da budu usklađeni sa sigurnosno-tehnički listom, što nas dovodi i do trećeg koraka.

3. Izrada sigurnosno-tehničkih listova (STL)

Sigurnosno-tehnički list (STL) predstavlja osnovni izvor informacija o hemikalijama na osnovu kojih korisnici mogu da preduzmu mjere za zaštitu zdravlja ljudi i bezbjednosti na radnom mjestu, te zaštitu životne sredine.

Sadržaj ovog dokumenta detaljno je propisan i u primjeni u Evropskoj uniji i zemljama okruženja, te ga možete već danas izraditi i za vaše hemikalije.

Dobro pripremljen STL je specifičan dokument za svaku od hemikalija i služiće vam kao osnova za pripremu druge dokumentacije potrebne za stavljanje hemikalija na tržište, bez obzira na specifične procedure koje će biti propisane za posebne kategorije.

Za pomoć u sva tri korak možete se koristiti propisima koji su na snazi u Republici Srpskoj. Kako su zakoni u dva entiteta potpuno usklađeni, očekuje se da isti slučaj bude i sa podzakonskim aktima.

A s obzirom na to da se propisi oba entiteta usklađuju sa propisima Evropske unije, možete direktno pratiti i te propise ako su od interesa za vašu kategoriju proizvoda.

Da li ste nešto od ovoga već uradili?

Uvijek imajte na umu da priprema dokumentacije za hemikalije može biti izazovan i dugotrajan proces koji zahtijeva široko znanje iz raznih oblasti.

Što je obimniji vaš prodajni program, više vam je vremena potrebno za pripremu kvalitetne dokumentacije. Moj savjet je da krenete na vrijeme sa pripremom i pretvorite obaveze iz novih propisa u vašu poslovnu prednost.

Ako vam je kod toga potreban stručni savjet ili pomoć u pripremi dokumentacije, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike NordWood Themes od Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 22. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.