Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Opšti sud Evropske unije poništio usaglašenu klasifikaciju i obilježavanje titanijum dioksida!

Opšti sud Evropske unije poništio je Uredbu Komisije (EU) 2020/217 kojom se mijenja CLP uredba u dijelu koji se odnosi na usaglašenu klasifikaciju i obilježavanje titanijum dioksida (TiO2) u obliku praha koji sadrži 1% ili više čestica sa aerodinamičkim dijametrom ≤ 10 μm.

Sud je odluku temeljio na činjenici da Komitet za procjenu rizika (RAC) nije pružio dokaze da titanijum dioksid ima „unutrašnja svojstva“ koja izazivaju karcinom. Umjesto toga, procijenjeno je da se ova svojstva mogu pripisati „toksičnosti čestica“.

Pošto je Evropska komisija slijedila mišljenje RAC-a u svojoj uredbi, sud je poništio Anekse I i II pobijane uredbe, kao i unos pod indeks brojem '022-006-00-2' (klasifikacija titanijum dioksida kao H351) u Aneksu III iste Uredbe. Ova odluka je od uticaja na CLP uredbu koja ja izmijenjena pobijanom uredbom.

Naime, Uredba (EC) broj 1272/2008 Evropskog parlamenta i Savjeta o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju supstanci i smješa (CLP uredba) krovni je propis Evropske unije koji uređuje oblast klasifikacije, obilježavanja i pakovanja hemikalija. Između ostalog, ova uredba u Aneksu VI definiše usaglašenu klasifikaciju i obilježavanje pojedinih hemikalija čija je primjena obavezna.

Od svog donošenja, CLP uredba je više puta dopunjavana i mijenjana, a izmjene se često zasnivaju na novim dostupnim informacijama o pojedinim hemikalijama. U tom slučaju vrši se ažuriranje Aneksa VI (i povezanih aneksa) kroz prilagođavanje tehničkom napretku (engl. Adaptation to Technical Progress (ATP)). Do sada je usvojeno 18 ATP, pri čemu 17. i 18. ATP još uvijek nisu stupili na snagu (definisan je prelazni period za početak primjene).

Uredba Komisije (EU) 2020/217, koja je predmet odluke suda, predstavlja 14. ATP kojim je izmijenjena i dopunjena CLP uredba.

Titanijum dioksid je jedna od najčešćih hemikalija u potrošačkim proizvodima, tako da će ova odluka imati veliki uticaj na razne proizvode.

U prethodnom periodu mnogo vremena smo posvetili implementaciji 14. ATP-a za proizvode koji sadrže TiO2 (nove EUH fraze, klasifikacija i obilježavanje kao H351, veličina čestica kao osnov za klasifikaciju). Međutim, sve ove promjene mogle bi postati nepotrebne, te sa nestrpljenjem očekujemo odgovor i smjernice Evropske komisije i Evropske agencije za hemikalije (ECHA) o narednim koracima.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, trenutno su na snazi Pravilnik o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/20) kao i Spisak klasifikovanih supstanci („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 119/20). Pravilnik i Spisak usklađivani su sa CLP uredbom Evropske unije, ali obuhvataju tek 13. ATP. To znači da još uvijek nije usvojena usaglašena klasifikacija i obilježavanje titanijum dioksida. U tom smislu, odluka Opšteg suda Evropske unije neće (niti može) imati uticaja na propise koji su u primjenu u Bosni i Hercegovini.

Međutim, imajući u vidu da, uz određeni vremenski odmak, sve izmjene i dopune CLP uredbe budu preuzete i u domaće zakonodavstvo, bitno je redovno se informisati o dešavanjima u EU.

Ovaj primjer pokazuje kako se izmjene u propisima o hemikalijama događaju brzo. Ako želite da sve promjene blagovremeno pratite i da sa njima uskladite poslovanje, mi vam možemo pomoći. Pogledajte naš blog, ili mi se javite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 28. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.