Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta morate znati prije stavljanja hemikalija na tržište Bosne i Hercegovine? – 3. dio

Pogledajmo danas još kakvi su uslovi za specifične hemikalije u Federaciji BiH. I drugo, kakve veze ima Roterdamska konvencija sa prodajom hemikalija u BIH.

U Federaciji BiH trenutno je potrebno pribaviti dozvolu samo za uvoz otrova – ograničenog broja hemikalija navedenih u važećim propisima.

S obzirom na to da je novi Zakon o hemikalijama usvojen 2020. godine, u toku je izrada novih podzakonskih akata koji će u Federaciji BiH definisati iste obaveze koje već postoje u Republici Srpskoj. Za nadolazeće obaveze potrebno je izvršiti blagovremene pripreme koje će vam osigurati lagodnu tranziciju bez uticaja na poslovanje.

Postoje i dodatni uslovi za uvoz hemikalija u Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je potpisnica Roterdamske konvencije te je za hemikalije koje ta konvencija reguliše potrebno sprovesti propisane procedure prije izvoza u BiH.

Ukoliko ste ispunili prethodne zahtjeve i pribavili navedene dozvole, za neke hemikalije kao što su prekursori za proizvodnju opojnih droga potrebno je pribaviti dodatnu dozvolu za uvoz.

Pojačane carinske kontrole prilikom uvoza u BiH za ove i druge strogo kontrolisane hemikalije u prethodnih godinu dana pokazale su da veliki broj uvoznika nije upoznat sa obavezama koje su za hemikalije propisane u Bosni i Hercegovini.

To dovodi do nemogućnosti realizacije planiranog uvoza i to uglavnom onda kada je roba već stigla na granicu.

Zbog toga trpe klijenti čiji proizvodni proces zavisi od sirovine koja se uvozi ili čiji rad je na drugi način uslovljen kontinuiranim snabdijevanjem hemikalijama. Time se kompromituje lanac snabdijevanja, a sada se pouzdanost najviše cijeni. A tu su i troškovi koje za sobom povlači roba koja stoji na granici.

Da li ste spremni da platite takvu cijenu neinformisanosti? Da li želite da rizikujete da vaša pošiljka bude „zarobljena“ na granici i da uđete u dugotrajne i komplikovane administrativne procedure onda kada za to imate najmanje vremena?

Informišite se, pribavite potrebne dozvole na vrijeme i zaboravite na pošiljku onog momenta kada je otpremite.

Ako vam je potreban savjet za promet hemikalija na tržištu Bosne i Hercegovine, pozovite +387 65 641 373 ili pišite na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Izmijenjena fotografija: Avtor izvirne slike Gerd Altmann od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLBiocidi Drugo | 18. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.